Analize

Nimeni nu poate fi oprit să vină sau să plece din țară, dacă este vorba despre domiciliu sau un contract de muncă. Și lucrul în agricultură este permis

2 minute necesare pentru a citi articolul

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a fost, duminică, într-o vizită la punctul de trecere de la NădlacI, pentru a verifica situația semnalată de mai mulți cetățeni români care sunt opriți să iasă din țară, pentru a tranzita Ungaria spre Austria. Totodată, el a afirmat că sunt și grupuri de cetățeni care sunt opriți la granița în Austria, neavând posibilitatea să se reîntoarcă în România.

„I-am cerut ministrului Afacerilor Externe să ia legătura cu ambasada noastră din Austria, pentru rezolvarea acestei situații”, a declarat Vela. Mai e și problema unor grupuri de cetățeni români, care de asemenea stau blocați în graniță. „Am  cerut să carificam și cu oamenii aceștia care au venit pe jos, din graniță în graniță, fiind blocați aici. Le vom pune la dispoziție transporturi organizate pentru a ajunge la casele lor. Li s-a comunicat că vor intra în carantină timp de 14 zile și au acceptat. Oamenii trebuie înțeleși. Sunt mulți care nu mai au venituri, au rămas pe drumuri, nemaiavând nicio speranță, normal că se întorc, iar noi trebuie să-i sprijinim”, a spus ministrul.

Se întorc puțini români acasă

Un aspect important semnalat de Vela e faptul că fluxul de mașini în vamă nu este deloc mare, ceea ce însemană că românii din diaspora au înțeles că nu trebuie să revină acasă. „Eu mă bucur că nu vin în țară, e o dovadă de responsabilitate, de înțelepciune. Estimările erau că vor veni mai mult mai mulți pentru a sărbători sfintele Paști, dar deocamdată vedem că nu intră foarte multe mașini în Vamă, lucru foarte bun. E un semn că în modul acesta se diminuează riscul extinderii epidemiei, și că treptat vom putea reduce restricțiile pentru a reveni la o viața normală”.

Legat de restricțiile de circulație, Marcel Vela a avut de asemenea câteva mențiuni: „Nimeni nu poate fi oprit să vină sau să plece din țară, dacă este vorba despre domiciliul persoanei sau despre un contract de muncă. Sunt oameni care vin în țară cu afaceri, sau pentru că au aici domiciliul, la fel cum sunt persoane care au contracte de muncă în afara țării și e normal să meargă la muncă”.  Ministrul a mai spus că în Ordonanța militară nu s-a interzis deloc munca pe terenuri agricole: „Oamenii trebuie să își lucreze terenurile. În mod intenționat nu am inclus distanța la acest punct, tocmai pentru că sunt persoane care au terenuri la 5 km sau poate la 200 de km”.

 

Sursa Foto: opiniatimisoarei.ro

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *