Analize

Nivelul apelor scade în Herson, în timp ce mii de oameni sunt evacuați de pe ambele maluri ale Niprului

1 minute necesare pentru a citi articolul

Apele se retrag în zonele din jurul râului Nipru, în urma prăbușirii barajului Nova Kahovka, săptămâna trecută, potrivit oficialilor ucraineni, citați de CNN.

Apa de pe malul vestic al râului, controlat de Ucraina, a scăzut cu 64 de centimetri, a declarat Oleksandr Prokudin, șeful administrației militare din regiunea Herson.

Dar aproape 50 de așezări au rămas inundate, a spus el – 32 pe malul ucrainean și 14 pe malul estic ocupat de Rusia.

Prokudin a precizat că peste 3.700 de case sunt inundate pe partea ucraineană, iar evacuările continuă în ciuda tirurilor de artilerie rusești.

Mai mult de 2.700 de persoane, inclusiv 228 de copii, au fost salvate de pe malul vestic al râului, a spus Prokudin.

El a adăugat că forțele ucrainene au salvat, de asemenea, peste 100 de persoane blocate pe malul estic, controlat de ruși, fără a oferi mai multe detalii.

Prokudin a afirmat că forțele rusești au continuat să atace pe tot parcursul operațiunilor de salvare și evacuare, omorând trei persoane și rănind 12.

Principala companie hidroenergetică din Ucraina, Ukrhydroenergo, a oferit estimări similare cu privire la cât de mult a scăzut apa în Herson – dar a declarat că în prezent nu este posibil să măsoare nivelul apei în amonte.

„Evacuarea oamenilor din zonele inundate continuă, iar problema alimentării populației cu apă potabilă și industrială este în curs de rezolvare”, a declarat compania.

Aceasta a adăugat că au început lucrările de proiectare a unui baraj de urgență care să îl înlocuiască pe cel distrus săptămâna trecută, odată ce zona va fi „de-ocupată”.

Pe malul estic ocupat de Rusia, Vladimir Saldo, șeful administrației regiunii Herson, numită de Moscova, a declarat că 7.100 de persoane au fost evacuate din zonele inundate.

El a precizat că nivelul apei s-a retras între 1,5 și 5 metri în așezările de pe malul râului, iar forțele rusești sunt implicate în operațiunea de curățare.

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.