Analize

Noi nu putem acționa în interiorul proprietăților private din Germania

2 minute necesare pentru a citi articolul

Zeci de români s-au adunat, marți, să protesteze la Consulatul României din Bonn, din pricina condițiilor grele de muncă și abuzurilor la care sunt supuși.

La proteste au fost prezenți şi câţiva membri ai sindicatului german „FAU Bonn”, care  i-au încurajat pe lucrătorii sezonieri români să-și apere drepturile. Protestul a fost filmat de Erich Mocanu, fiind postate pe pagina sa personală de Facebook.

Unul dintre muncitorii români povestește că după o lună  în care a muncit în fiecare zi câte 10 ore, a primit un salariu de numai 350 de euro.

Oamenii povestesc că un angajator cu sere de căpșuni îi punea să lucreze și la la cules, și la la plivit, pe un salariu ridicol de mic. „De la 5 dimineața până la 12.00 lucram la căpșună. Adunam în lădițe. Apoi pauză până la doi (14.00), iar apoi la smuls buruiana, până seara la șase. Eram plătiți cu ora, la smuls de buruiana, iar la cășuni eram plătiți pe lădiță, cu 3,35 euro pe lădița”, a povestit unul dintre protestatari.

Unii dintre românii prezenţi la miting au venit cu bannere, iar pe unul dintre ele era scris mesajul: „Să vă scoateţi singuri sparanghelul din pământ”.

Protestarii au mărșăluit inițial prin centrul Bonnului, iar apoi s-au oprit în faţa Consultaului României, solicitându-le oficialilor să se implice în problemele lor

S-a scandat: „hoţii, hoţii” şi „mincinoşii”, „noi am venit să muncim, nu să jefuim”. Oficialii din cadrul Consulatului au ieșit să discute cu reprezentanții grupului de protestatari.

Ambasadorul României în Germania, Emil Hurezeanu, a explicat la Digi24 că din păcate autoritățile române nu au nicio pârghie să acționeze în interiorul fermelor private ale nemților, arătând încă o dată că firmele care intermediază forța de muncă trebuie să răspundă pentru condițiile care nu corespund cu datele din contractele semnate de muncitori.

„Noi nu putem acționa în interiorul proprietăților private (…) Putem doar informa autoritățile din landul respectiv, instituțiile de porotecția mncii, de protecție sanitară. Până acum aceste informații ajungeau rar la guvernul de land. Acum noi intervenim ca aceste informații să ajungă la autorități, să ne punem la masă cu toate instituțiile abilitate”, a mai adăugat Hurezeanu.

 

Sursa Foto: Captură Video/ Facebook/Erich Mocanu 

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *