Analize

O „confruntare deschisă” cu SUA și NATO nu este în interesul Rusiei

2 minute necesare pentru a citi articolul

Ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov a declarat vineri că Moscova nu amenință pe nimeni cu arme nucleare și că o confruntare deschisă cu Statele Unite și NATO nu este în interesul Rusiei, au relatat agențiile de presă de stat, potrivit Reuters.

„Nu amenințăm pe nimeni cu armele nucleare”, a declarat vineri Riabkov, citat de agenția Interfax, în cadrul unei conferințe. „Criteriile pentru utilizarea lor sunt descrise în doctrina militară a Rusiei”.

Președintele Vladimir Putin a declarat în această săptămână că nu a fost „o cacealma” atunci când a spus că va folosi arme nucleare dacă integritatea teritorială a Rusiei va fi amenințată.

Patru regiuni controlate de Rusia în Ucraina organizează referendumuri în acest weekend pentru a decide dacă să se alăture Rusiei. Putin a declarat că susține această mișcare, care a ridicat perspectiva ca Rusia să anexeze în mod oficial încă 15% din teritoriul Ucrainei.

Oficiali ruși, inclusiv fostul președinte Dmitri Medvedev, au declarat că, după ce regiunile vor fi încorporate în Rusia, orice atac asupra lor de către forțele ucrainene va fi considerat un atac asupra Rusiei.

Conform doctrinei nucleare a Rusiei, acest lucru ar putea permite utilizarea armelor nucleare dacă Moscova consideră că se confruntă cu o „amenințare existențială”. Medvedev a declarat că are opțiunea de a folosi arme nucleare strategice – cu rază lungă de acțiune.

Dar Riabkov a declarat că Rusia nu urmărește o „confruntare deschisă” cu Statele Unite sau cu alianța militară NATO și că nu dorește ca situația să escaladeze și mai mult.

„Sperăm că administrația Biden este, de asemenea, conștientă de pericolul unei escaladări necontrolate a conflictului din Ucraina”, a declarat el.

Anunțând miercuri prima mobilizare a Rusiei de la al Doilea Război Mondial încoace, Putin a declarat că Rusia luptă nu doar împotriva Ucrainei, ci împotriva tuturor resurselor militare ale țărilor occidentale care susțin Kievul.

Tot vineri, ambasadorul Rusiei în Statele Unite, Anatoli Antonov, a declarat că vrea să creadă „că, în ciuda tuturor dificultăților, Moscova și Washingtonul nu sunt pe punctul de a se prăbuși în abisul unui conflict nuclear”, a relatat agenția de presă RIA Novosti.

Citește și…

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *