Analize

”O groapă adâncă, fără soare, o închisoare subterană care duhnea a urină și mâncare în putrefacție, soldați inconștienți expuși soțiilor”

1 minute necesare pentru a citi articolul

The Associated Press a găsit dovezi ale existenței a 10 locuri de tortură în orașul Izium, în urma retragerii Rusiei. The Guardian a publicat câteva mărturii din reportajele lor de la fața locului, între care:

  • ”O groapă adâncă, fără soare, cu date sculptate în peretele de cărămidă. O închisoare subterană umedă care duhnea a urină și mâncare în putrefacție. O clinică, o secție de poliție și o grădiniță”.

Acestea se numără printre cele 10 locuri de tortură rusești localizate de jurnaliștii de la Associated Press în tot orașul ucrainean Izium. Tortura în Izium a fost arbitrară, răspândită și absolut de rutină atât pentru civili, cât și pentru soldați, în cele șase luni în care rușii au controlat orașul, a constatat o anchetă a AP.

AP a vorbit cu 15 supraviețuitori ai torturii rusești din regiunea Harkov, precum și cu două familii ai căror apropiați au dispărut în mâinile rușilor. Doi dintre bărbați au fost luați în mod repetat și maltratați. Un soldat ucrainean bătut și inconștient a fost expus soției sale pentru a o forța să ofere informații pe care pur și simplu nu le avea.

AP a confirmat, de asemenea, opt bărbați uciși sub tortură în custodia Rusiei, potrivit supraviețuitorilor și familiilor. Toți, cu excepția unuia, erau civili.

La un sit de groapă comună creat de ruși și descoperit în pădurea din Izium, cel puțin 30 dintre cele 447 de cadavre excavate recent purtau urme vizibile de tortură legate la mâini, răni prin împușcare de aproape, răni de cuțit și membre rupte, potrivit biroului procurorului regional din Harkov. Aceste răni corespundeau descrierilor durerii provocate supraviețuitorilor.

 

Citește și…

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *