Analize

O grupare neonazistă pro-Kremlin activă în Ucraina incită la atrocități împotriva prizonierilor de război și susține în mod explicit torturarea acestora, inclusiv prin „îndepărtarea unor părți ale corpului”

2 minute necesare pentru a citi articolul

O grupare neonazistă pro-Kremlin activă în Ucraina incită la atrocități împotriva prizonierilor de război și susține în mod explicit torturarea prizonierilor, inclusiv „îndepărtarea unor părți ale corpului”. Autointitulată „Task Force Rusich” luptă în Ucraina în numele Kremlinului și are legături cu celebrii mercenari Wagner Group, relatează The Guardian.

Un mesaj de pe canalul Telegram al lui Rusich, trimis la 22 septembrie, pledează pentru „distrugerea prizonierilor pe loc”.

Adam Hadley, directorul executiv al Tech Against Terrorism, o inițiativă cu sediul la Londra susținută de Națiunile Unite, a declarat: „Rusich, un grup deschis neo-nazist care foarte probabil operează în numele Kremlinului, a promovat comiterea de crime de război în acest conflict”.

„În ciuda afirmațiilor lui Putin, acțiunile Rusich în conflict demonstrează proeminența îngrijorătoare a grupurilor neonaziste care comit atrocități în numele Kremlinului.”

Luptătorii Rusich, cunoscuți pentru brutalitatea lor în Siria și în războiul din 2014 din Crimeea, au fost văzuți pe surse deschise în regiunea ucraineană Donbas, Herson și în regiunea Harkov.

Departamentul american al Trezoreriei a anunțat la 15 septembrie că ia măsuri economice împotriva lui Rusich, pe care l-a legat de Grupul Wagner, fondat de Yevgeny Prigozhin, cunoscut drept „bucătarul lui Putin”. SUA a descris Rusich ca fiind „un grup paramilitar neonazist care a participat la lupte alături de armata rusă în Ucraina”.

„Încurajăm cu tărie alte democrații să ia în considerare aplicarea unor sancțiuni semnificative împotriva lui Rusich și să analizeze dacă este oportună desemnarea lui Rusich sau a Grupului Wagner drept organizație teroristă.

„Credem că o desemnare mai largă a Rusich va reduce aproape sigur în mod semnificativ capacitatea sa de a coordona atacuri, de a recruta militanți și de a răspândi propagandă folosind platforme de internet și aplicații de mesagerie”, a declarat Hadley.

Postarea de pe Telegram a Rusich conține instrucțiuni specifice și detaliate pentru adepții canalului privind „eliminarea prizonierilor de război din forțele armate ale Ucrainei”.

Punctele sale cheie includ, de asemenea, instrucțiuni explicite de ucidere a prizonierilor după interogatoriu și încurajează obligarea familiilor prizonierilor uciși să îi plătească Rusich pentru coordonatele corpurilor celor dragi lor.

Rusich susținea că că capturarea ucrainenilor nu trebuie raportată comandamentului pro-Kremlin, iar dacă trebuie să se facă un raport, acesta trebuie să spună că prizonierul este deja rănit sau pe moarte.

Postarea pare să fi fost făcută ca răspuns la recenta eliberare negociată a prizonierilor de către Rusia, care a inclus cinci britanici.

Citește și…

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *