Analize

O imagine realizată de o dronă ucraineană a surprins o mașină încărcată cu explozibili la barajul Kahovka, cu puțin timp înainte de colaps

3 minute necesare pentru a citi articolul

O fotografie a unei mașini aparent încărcate cu explozibili, parcată în vârful barajului ucrainean Kahovka, cu puțin timp înainte ca acesta să cedeze, ar fi o dovadă suplimentară că Rusia se află în spatele incidentului, scrie The Guardian.

Imaginea, realizată de o dronă ucraineană și furnizată agenției Associated Press, a fost făcută la 28 mai. Aceasta pare să arate o mașină albă cu acoperișul tăiat, dezvăluind butoaie mari în interior, dintre care unul pare să aibă o mină de teren atașată de capac. Un cablu pleacă de la butoi spre partea râului deținută de forțele rusești.

 

Un oficial al forțelor speciale ucrainene a declarat pentru Associated Press că el crede că mașina se afla acolo pentru a opri orice avans ucrainean asupra barajului și pentru a amplifica o explozie planificată care și-a avut originea în sala mașinilor.

Peste 11.000 de persoane au fost evacuate de când barajul s-a prăbușit pe 6 iunie, inundând terenurile din aval. Luni, bilanțul victimelor a fost ridicat la 52 de morți. Oficialii ruși au declarat că 35 de persoane au murit în zonele din Herson care se aflau sub controlul său, în timp ce ministerul de interne ucrainean a declarat că are cunoștință de 17 decese și 31 de persoane dispărute.

Țările beligerante s-au acuzat reciproc pentru pentru dezastrul ecologic și uman. Oficialii ucraineni au afirmat pentru Associated Press că trupele rusești au instalat o poziție de tragere în baraj cu puțin timp înainte de explozie.

Volodimir Zelenski a susținut de mult timp că barajul a fost minat de Rusia.

Vladimir Putin le-a spus bloggerilor militari, într-o întâlnire recentă, că nu avea niciun interes să avarieze barajul, care inundă teritoriul controlat de Rusia. El a recunoscut însă că planurile de ofensivă ale Ucrainei ar fi putut fi afectate de inundarea râului Nipru, pe care forțele ucrainene trebuie să îl traverseze pentru a avea acces la părțile din Herson controlate de Moscova.

Imaginea mașinii albe parcate în vârful barajului este doar cea mai recentă piesă din puzzle, experții sfătuind că nu se poate face o evaluare autorizată până când nu se va permite accesul unor ingineri independenți.

Săptămâna trecută, firma internațională de avocatură pentru drepturile omului Global Rights Compliance, care acționează în sprijinul procurorului general al Ucrainei, a declarat că este „foarte probabil ca forțele rusești să fi distrus în mod deliberat barajul” și că o lege rusă recent adoptată care interzice investigațiile privind incidentele de la structurile hidrotehnice din Ucraina ocupată de Rusia oferă dovezi convingătoare, deși circumstanțiale, pentru acest caz.

Semnalele seismice de la o explozie la baraj au fost detectate de senzori la ora 2.35 și 2.54 pe 6 iunie. Se spune că mărimea exploziei exclude un atac extern ca fiind cauza.

Institutul pentru Studiul Războiului, un grup de reflecție american care a monitorizat acțiunile rusești în Ucraina de la începutul războiului, a afirmat că „balanța dovezilor, raționamentul și retorica sugerează că rușii au avariat în mod deliberat barajul”.

Serviciul de informații al Ucrainei a publicat o conversație interceptată despre care a afirmat că a fost între un soldat rus și o altă persoană, în care soldatul a spus că „grupurile noastre de sabotaj au fost acolo. Au vrut să creeze o sperietoare cu barajul. Nu a mers chiar conform planului”.

 Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.