Analize

O personalitate emblematică a mișcării pro-democrație a fost arestată la Hong Kong, cu ocazia împlinirii a 34 de ani de la evenimentele din Piaţa Tiananmen

2 minute necesare pentru a citi articolul

Poliţia din Hong Kong a arestat duminică o personalitate emblematică a mişcării pro-democraţiei hongkongheze, Alexandra Wong, împreună cu alte cinci persoane, cu ocazia împlinirii a 34 de ani de la evenimentele din Piaţa Tiananmen, potrivit AFP, transmite Agerpres.

Alexandr Wong, cunoscută sub numele de „Mamie Wong”, purta un buchet de flori în momentul arestării sale în cartierul central Causeway Bay, unde se organizează de mult timp priveghiuri cu lumânări în memoria victimelor din Piaţa Tiananmen.

Forţele de ordine au încercuit-o, iar dna Wong a aruncat buchetul de flori în aer, urmându-i pe poliţişti fără a opune rezistenţă. Apoi, a fost urcată într-o dubă a poliţiei.

Cel puţin alte cinci persoane au fost arestate duminică în animatul cartier Causeway Bay.

O femeie a fost arestată după ce strigase „Ridicaţi lumânări. Plângeţi pe 4/6!”, referindu-se la 4 iunie 1989, data represiunii sângeroase din Piaţa Tiananmen din Beijing.

Un tânăr îmbrăcat în negru ţinea în momentul arestării sale cartea intitulată „35 mai” (a lui Erich Kastner, al cărei conţinut nu au legătură cu evenimentele de la Beijing), un alt mod de a desemna evenimentele din Tiananmen, care au avut loc la patru zile după 31 mai.

Hong Kong, care a fost retrocedat Chinei de către Regatul Unit în 1997, a fost mult timp singurul oraş chinez care a comemorat victimele de la Tiananmen.

Era de altfel un indicator-cheie al libertăţilor şi pluralismului politic, conferite de statutul său de teritoriu semiautonom.

Din 1990, zeci de mii de persoane s-au reunit în fiecare an în Parcul Victoria din Hong Kong pentru un priveghi cu lumânări în memoria victimelor din Piaţa Tiananmen.

Dar în 2020, Beijingul a impus o lege cu privire la securitate naţională în fosta colonie britanică pentru a anihila orice disidenţă după uriaşele manifestaţii pro-democraţie în 2019.

De atunci autorităţile din Hong Kong au pus capăt priveghiurilor, care nu au fost autorizate niciodată în China continentală.

Odată cu apropierea marcării evenimentelor, autorităţile au refuzat să confirme în mai multe rânduri dacă ceremoniile de comemorare publică sunt ilegale.

Şeful executivului din Hong Kong, John Lee, a avertizat doar că fiecare rezident din Hong Kong trebuie să respecte legea şi să fie „pregătit să-şi asume consecinţele” în cazul nerespectării acesteia.

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *