Analize

O rachetă suedeză de cercetare a căzut accidental în nordul Norvegiei, din cauza unei erori de traiectorie

1 minute necesare pentru a citi articolul

Norvegia îşi exprimă marţi o rară iritare faţă de Suedia vecină, care nu a avertizat-o imediat cu privire la căderea accidentală a unei rachete suedeze în nordul Norvegiei, luni, din cauza unei erori de traiectorie, care nu s-a soldat nici cu victime şi nici cu pagube, relatează AFP, citată de News.ro.

Racheta a fost lansată luni de la Centrul Spaţial Esrange, la Kiruna, în nordul Suediei.

Ea a căzut pe un munte, în apropierea localităţii Malselv, în extremul nord norvegian, la aproximativ zece kilometri de locuinţe.

”Căderea unei rachete ca aceasta este un incident foarte grav, care poate cauza pagube importante”, avertizează Ministerul norvegian de Externe.

”Atunci când are loc o asemenea încălcare a frontierei, este crucial ca cei care se fac vinovaţi să informeze imediat autorităţile norvegiene competente pe căile adevcate”, subliniază ministerul norvegian.

Această rachetă urma să permită efectuarea unor experimente în stare de imponderabilitate, la o altitudine de 250 de kilometri.

”Racheta a luat o traiectorie uşor mai lungă şi mai la vest decât cea prevăzută şi a atins uscatul după un zbor de 15 kilometri, în Norvegia”, anunţa luni, într-un comunicat, organismul Swedish Space Corporation.

”Lucrări de recuperare” a rachetei ”sunt în curs”, adăuga el.

Aceste lucrări nu pot însă începe fără o autorizaţie norvegiană – care nu a fost acordată -, i-a replicat Ministerul norvegian de Externe.

Autoritatea norvegiană a Aviaţiei Civile a precizat că a aflat despre incident din comunicatul Swedish Space Corporation, publicat luni.

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *