Analize

”Omul de la Kremlin este foarte speriat şi se ascunde”

5 minute necesare pentru a citi articolul

Evgheni Prigojin, șeful mercenarilor Wagner, se va muta în Belarus și îi vor fi retrase acuzațiile penale împotriva sa după ce acesta și-a retras trupele care avansau rapid spre Moscova, a declarat Kremlinul, citat de Sky News. Pe de altă parte, în timp ce Rusia era tulburată de presupusa revoltă Wagner, Ucraina a avansat în apropiere de Bahmut, controlat de mercenarii lui Prigojin. Volodimir Zelenski a și transmis, la finalul zilei, un mesaj în limba rusă spunând că „omul de la Kremlin este evident foarte speriat şi probabil că se ascunde undeva”.

Principalele evenimente ale zilei de duminică, 25 iunie:

Ora 11:39 Un civil a murit după ce forțele rusești au bombardat orașul Herson din sudul Ucrainei, a declarat duminică guvernatorul local, transmite The Guardian. Ucraina a recucerit orașul Herson și părți din regiune în noiembrie, după luni de ocupație rusă, dar forțele rusești bombardează în mod regulat orașul și zonele înconjurătoare de pe partea opusă a râului Dnipro.

Ora 11:15 Ministrul de externe chinez Qin Gang și ministrul adjunct de externe rus Andrei Rudenko s-au întâlnit la Beijing, în prima întâlnire publică a diplomaților din cele două țări de când mercenarii răzvrătiți au amenințat că vor lua cu asalt capitala rusă.

Cei doi au făcut un schimb de opinii cu privire la „probleme internaționale și regionale de interes comun”, a declarat duminică Ministerul chinez de Externe. De asemenea, au făcut un schimb de opinii privind relațiile dintre China și Rusia, a precizat ministerul pe site-ul său, relatează Sky News

Ora 11:00 Rebeliunea „probabil că va afecta substanțial” guvernul lui Vladimir Putin și efortul de război al Rusiei, au declarat analiștii militari, arată o analiză Sky News care citează ISW. Revolta va degrada „aproape sigur” moralul personalului rus din Ucraina, iar Kievul și-ar putea ajusta contraofensiva pentru a profita de acest lucru, a explicat think tank-ul cu sediul în SUA.

Ora 10:30 Armata ucraineană susține că a „lichidat” 720 de militari ruși în ultimele 24 de ore, transmite The Guardian. Un total de 224.630 de ruși au murit de la începutul războiului, la 24 februarie, potrivit Ministerului ucrainean al Apărării. Ieri, ucrainenii susțineau că au provocat 223.910 pierderi rusești.

Ucrainenii au mai spus că în ultima zi au distrus șase tancuri, 19 sisteme de artilerie, două sisteme de război antiaerian, 41 de rachete de croazieră, printre alte echipamente militare.

Diplomați occidentali au declarat pentru Reuters la 5 iunie că numărul total al morților și al victimelor din partea Rusiei se ridică la aproximativ 200.000.

Ora 10:00 Forțele ucrainene au întreprins în ultimele zile operațiuni ofensive majore pe trei axe principale din sudul și estul Ucrainei, a declarat Ministerul britanic al Apărării în ultima sa actualizare a informațiilor, transmite The Guardian.

Ora 09:34 Spionii americani știau de cel puțin o săptămână că Prigojin pregătește o acțiune armată în Rusia/ Când au fost informați șefii Congresului (presa americană).

Ora 09:16 Restricțiile de trafic rămân pe autostrada M4 din Rusia, în apropierea regiunilor Moscova și Tula, după revolta de ieri. Mercenarii Grupului Wagner au urcat sâmbătă pe acest drum important, în drum spre Moscova. Au fost instituite restricții de circulație și, potrivit Agenției Federale de Drumuri din Rusia, acestea rămân în vigoare și duminică, transmite Sky News.

Ora 09:00 O parte dintre mercenarii Grupului Wagner se vor alătura Armatei oficiale rusești după ce liderul lor a anulat marșul lor asupra Moscovei și a acceptat să se mute în Belarus, transmite Sky News.

Ora 08:34 BBC anunţă că, pe lângă informaţiile potrivit cărora forţele Wagner au părăsit oraşul Rostov pe Don, situat în sudul ţării, de asemenea, restricţiile rutiere au fost ridicate, transmite News.ro. Anterior, când mercenarii Wagner se îndreptau din Rostov spre nordul Moscovei, autorităţile ruse au închis drumurile în încercarea de a le opri marşul. Acum, mass-media de stat TASS afirmă că toate restricţiile rutiere au fost ridicate în Rostov, Lipeţk şi în alte regiuni afectate.

Ora 08:13 ISW mai speculează că Prigojin a considerat că termenul limită de 1 iulie impus de Ministerul Apărării pentru ca toate forțele neregulamentare, inclusiv grupul său Wagner, să semneze contracte cu guvernul ca fiind o „amenințare existențială la adresa supraviețuirii sale politice (și posibil personale)”, arată The Guardian. 

Ora 08:00 BBC Rusia relatează că o explozie a fost auzită în oraşul Zaporojie din sud-estul Ucrainei, citând postul public de radio Suspilne, transmite News.ro. A fost declarată o alertă de raid aerian în oraş şi în regiune.

Ora 07:53 FOTO Cum a fost reflectată în presa internațională presupusa revoltă a lui Prigojin/ De la ”Putin umilit” la ”mita de milioane pentru retragerea Wagner”.

Ora 07:30 Faptul că implicarea dictatorului belarus Alexander Lukașenko a jucat un rol direct în oprirea unui avans militar asupra Moscovei este „umilitor pentru Vladimir Putin și este posibil să-i fi asigurat lui Lukașenko alte beneficii”, arată o analiză a Institutului pentru Studiul Războiului, citată de The Guardian.

Lukașenko va încerca probabil să folosească dezescaladarea rebeliunii armate pentru a-și avansa obiectivele, cum ar fi întârzierea formalizării statului de uniune Rusia-Belarus sau împiedicarea lui Putin de a folosi forțele belaruse în Ucraina.

Ora 07:00 Liderul cecen Ramzan Kadîrov l-a condamnat pe Prigojin într-o postare pe aplicația de mesagerie Telegram, afirmând că de data aceasta a fost evitată vărsarea de sânge, dar că „s-ar putea întâmpla”, transmite The Guardian. 

  • „Am crezut că unii oameni pot fi de încredere”, a scris el. „Că ei își iubesc sincer Patria ca adevărați patrioți până în măduva oaselor. Dar s-a dovedit că, de dragul ambițiilor personale, al beneficiilor și din cauza aroganței, oamenii nu pot da doi bani pe afecțiunea și dragostea pentru Patrie”.

Ora 06:45 Au apărut imagini în care liderul Wagner, Evgheni Prigojin, și trupele sale sunt aclamate în timp ce se retrag din Rostov pe Don, unde au preluat controlul cartierului general militar al orașului, care conduce operațiunile rusești în Ucraina. Imaginile pot fi văzute pe Sky News. 

Ora 06:30 Evgheni Prigojin, șeful mercenarilor Wagner, se va muta în Belarus și îi vor fi retrase acuzațiile penale împotriva sa după ce acesta și-a retras trupele care avansau rapid spre Moscova, a declarat Kremlinul, citat de Sky News. 

Ora 06:15 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat, sâmbătă seară, în discursul adresat naţiunii, că ţara sa va fi cu siguranţă capabilă să protejeze Europa de orice forţe ruseşti, şi nu contează cine le comandă. El a vorbit în rusă şi a spus că „omul de la Kremlin este evident foarte speriat şi probabil că se ascunde undeva”. Detalii, aici. 

Ora 06:00 În timp ce Rusia era tulburată de presupusa revoltă Wagner, Ucraina a avansat în apropiere de Bahmut, controlat de mercenarii lui Prigojin. 

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.