Analize

Ora justiției rasiale a venit/ Primăria New York va redenumi cinci străzi ”Black Lives Matter”

3 minute necesare pentru a citi articolul

Oraşul New York va redenumi cinci străzi „Black Lives Matter”, a declarat marţi primarul Bill de Blasio, relatează DPA, citată de Agerpres.ro.

Mesajul va fi, de asemenea, pictat pe străzi în „locaţii cruciale” în toate cele cinci zone alese. Una dintre aceste străzi va fi în apropierea primăriei în Manhattan, în timp ce celelalte patru vor fi alese de participanţii la proteste, activişti şi lideri ai oraşului.

„Ceea ce va fi clar (…) este mesajul că acest oraş trebuie să simtă acum pe deplin, la fel ca şi naţiunea, că ‘Vieţile negrilor contează’ „, a spus Bill de Blasio.

Săptămâna trecută, primarul Washingtonului, Muriel Bowser, a redenumit zona din apropierea Casei Albe „Black Lives Matter Plaza” şi a dispus ca aceste cuvinte să fie vopsite cu uriaşe litere galbene pe străzile din apropiere.

Decizia a fost percepută drept o sfidare la adresa lui Donald Trump şi a eforturilor sale de a utiliza în mod repetat forţe federale în district. Cu câteva zile mai devreme, trupe federale au dispersat violent manifestaţia paşnică din piaţă pentru a-i permite lui Trump să meargă la o biserică pentru o şedinţă foto.

Activiştii au perceput însă decizia drept o abatere a atenţiei de la solicitările de a reforma departamentele locale de poliţie.

Oficiali din Detroit iau şi ei în considerare redenumirea unei pieţe după numele mişcării Black Lives Matter, relatează postul de radio WWJ.

Oraşe de pe întreg teritoriul SUA au fost zguduite de proteste împotriva brutalităţii poliţiei şi rasismului după moartea lui George Floyd, un afro-american de 46 de ani, în timp ce era arestat de poliţişti albi la Minneapolis în urmă cu două săptămâni.

Marți au avut loc funeraliile afro-americanului Floyd, iar la eveniment a transmis un mesaj și candidatul democrat la Casa Albă, Joe Biden. „Ora justiţiei rasiale” a venit în SUA, a declarat acesta într-o înregistrare video difuzată la funeralii.

„Nu ne mai putem abate atenţia de la rasismul care ne răneşte sufletul”, a afirmat fostul vicepreşedinte al lui Barack Obama, aducându-i un omagiu acestui afro-american de 46 de ani, a cărui moarte în urmă cu 15 zile sub genunchiul unui poliţist alb a provocat un val de manifestaţii în întreaga ţară şi dincolo de ea.

Joe Biden s-a întâlnit luni în privat cu apropiaţii lui George Floyd, în ajunul funeraliilor din oraşul texan Houston unde a crescut.

„De ce există în această ţară atât de mulţi americani negri care se trezesc dimineaţa ştiind că ar putea muri pur şi simplu trăindu-şi viaţa?”, a întrebat în înregistrare candidatul democrat la Casa Albă, care îl va înfrunta pe 3 noiembrie pe un Donald Trump care încearcă să dea dovadă de fermitate de la începutul mişcării de protest.

Mai mulţi aleşi democraţi au luat cuvântul pe rând în biserica arhiplină „Fountain of Praise” din Houston, dând funeraliilor o tonalitate politică.

„George Floyd a schimbat lumea şi îl vom face cunoscut lumii”, a declarat membrul Camerei reprezentanţilor din Texas, Al Green.

„Trebuie să facem în aşa fel încât să nu ieşim de aici după ce l-am omagiat fără a ne asigura că facem ceea ce este necesar pentru a nu uita şi pentru ca asta să nu li se mai întâmple generaţiilor viitoare”, a adăugat el.

Deputata democrată din Houston în Congresul american Sheila Jackson Lee a spus că speră şi ea ca George Floyd să nu fi murit degeaba.

El a avut ca „misiune” pe pământ „să facă oamenii să se ridice şi să nu se liniştească până când nu vor fi obţinut dreptate”, a spus ea.

Foarte aplaudată, ea a mai spus că foştii preşedinţi democraţi Bill Clinton şi Barack Obama i-au scris familiei lui George Floyd, căreia i-a înmânat un drapel american în numele preşedintei Camerei reprezentanţilor Nancy Pelosi.

Aceasta a îngenuncheat luni simbolic, în incinta Congresului de la Washington, împreună cu alţi aleşi democraţi, înainte de a depune o propunere de lege vizând reformarea poliţiei din SUA.

sursa foto: Godofredo A. Vasquez/Pool via REUTERS/ Agerpres

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *