AnalizeCoronavirus

Parlamentul European cere ca UE să emită obligațiuni comune pentru revenirea economiei și critică derapajele antidemocratice din Ungaria și Polonia

3 minute necesare pentru a citi articolul

Parlamentul European a votat vineri o rezoluție – act fără caracter obligatoriu – prin care cere un pachet de redresare masivă pentru a sprijini economia europeană după criza COVID-19, inclusiv „obligațiuni de redresare” garantate de bugetul UE.

Europarlamentarii au găsit un compromis între cererile țărilor din sud de mutualizare a datoriilor deja existente și refuzul statelor nordice, cerând mutualizarea datoriilor viitoare necesare ieșirii din criză.

Eurodeputații arată că UE are nevoie de un pachet masiv de redresare și reconstrucție, care să fie finanțat printr-un buget pe termen lung suplimentat, prin fondurile și instrumentele financiare existente ale UE, precum și prin intermediul unor „obligațiuni de redresare” garantate de bugetul UE, potrivit unui comunicat al instituției.

Aceeași rezoluție a criticat puternic cele mai recente evoluții politice din Ungaria și Polonia.

Fondul european de solidaritate pentru Coronavirus

Deputații solicită, potrivit comunicatului citat, un sistem european permanent de reasigurare pentru indemnizațiile de șomaj și doresc să instituie un Fond european de solidaritate pentru Coronavirus, în valoare de cel puțin 50 miliarde EUR. Acest fond ar sprijini eforturile financiare depuse de sectorul medical în toate statele membre în actuala perioadă de criză, precum și investițiile în sectorul medical din perioada următoare crizei, pentru a face sistemele de sănătate mai reziliente și mai axate pe cei care au cea mai mare nevoie de sprijin.

Mai multe competențe pentru ca UE să acționeze în cazul amenințărilor transfrontaliere la adresa sănătății

Acțiunea comună la nivel european de combatere a pandemiei COVID-19 este indispensabilă, este subliniat în rezoluție. Uniunea Europeană trebuie să iasă mai puternică din această criză, iar instituțiile sale ar trebui, de asemenea, să fie împuternicite să acționeze atunci când apar amenințări transfrontaliere la adresa sănătății. Acest lucru le-ar permite să coordoneze fără întârziere răspunsul la nivel european și să direcționeze resursele necesare acolo unde este cel mai mult nevoie de ele, fie acestea materiale (de exemplu măști, aparate de ventilație artificială și medicamente) sau financiare.

Deputații își exprimă, de asemenea, sprijinul pentru creșterea producției europene de produse esențiale, cum ar fi medicamentele, substanțele farmaceutice, dispozitivele, echipamentele și materialele medicale, pentru ca Uniunea să fie mai bine pregătită pentru viitoarele șocuri globale.

Parlamentul solicită, de asemenea, crearea unui mecanism european de răspuns în domeniul sănătății, pentru a pregăti și a răspunde mai bine într-o manieră comună și coordonată la orice tip de criză sanitară în viitor. Stocurile comune de echipamente, materiale și medicamente ar putea fi mobilizate în scopul de a salva vieți. Deputații doresc, de asemenea, să vadă resurse suplimentare din partea UE pentru a susține eforturile de finanțare a unor cercetări rapide privind crearea unui vaccin.

Deputații subliniază necesitatea unei abordări coordonate în UE pentru perioada de după sfârșitul restricțiilor de deplasare a persoanelor, pentru a evita reapariția virusului. Statele membre sunt îndemnate să elaboreze în comun criterii pentru ieșirea din carantină și alte măsuri de urgență și solicită Comisiei Europene să lanseze o strategie eficace pentru ieșirea din carantină, care să includă testarea la scară largă și punerea la dispoziție de echipament personal de protecție pentru un număr cât mai mare de cetățeni.

Statul de drept și democrația în Europa: Ungaria, Polonia

Deputații își exprimă, de asemenea, îngrijorarea cu privire la măsurile adoptate de guvernul maghiar de de a prelungi pe termen nelimitat starea de urgență, de a autoriza guvernul să guverneze prin decret pe termen nelimitat și de a slăbi supravegherea de către Parlament a stării de urgență. În plus, aceștia subliniază că decizia guvernului polonez de a modifica legea electorală este ilegală și consideră că organizarea de alegeri prezidențiale în centrul unei pandemii este total incompatibilă cu valorile europene.

Aceștia solicită Comisiei Europene să cerceteze fără întârziere dacă măsurile de urgență sunt în conformitate cu tratatele și, pentru a îndrepta această încălcare gravă și repetată, să recurgă din plin la toate instrumentele și sancțiunile UE disponibile, inclusiv bugetare. Consiliul este îndemnat să repună pe ordinea de zi discuțiile și protocoalele referitoare la procedurile de la articolul 7 aflate în curs de desfășurare

Sursă de informare europeană pentru combaterea dezinformării

În cele din urmă, rezoluția subliniază că în această perioadă dezinformarea privind COVID-19 este o problemă majoră de sănătate publică. Prin urmare, UE ar trebui să înființeze o sursă de informare europeană în toate limbile oficiale pentru ca toți cetățenii să aibă acces la informații exacte și verificate. Deputații solicită, de asemenea, platformelor de comunicare socială să ia în mod proactiv măsurile necesare pentru a opri dezinformarea și discursurile de incitare la ură prilejuite de coronavirus.

Textul a fost adoptat cu 395 voturi pentru, 171 împotrivă și 128 abțineri.

Foto: Președintele Parlamentului European / Facebook

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *