Analize

partidul Noua Democrație (ND, conservator), al premierului Kyriakos Mitsotakis, pe primul loc, înaintea partidului SYRIZA (stânga radicală), condus de Alexis Tsipras, dar fără majoritate absolută (Exit poll)

1 minute necesare pentru a citi articolul

Potrivit sondajului la ieșirea de la urne, difuzat de SKAI TV, ND a obținut între 36 – 40%, urmat de SYRIZA 25 – 29% și PASOK (social democrat) condus de Nikos Androulakis 9,5% – 12,5%. Au mai trecut pragul electoral național de 3%, potrivit exit-poll-ului, Partidul Comunist Grec (KKE) 6 – 8% , Soluția Greacă (EL, dreapta ultranaționalistă) 3,5 – 55% și MERA25 (stânga ultra-radicală) 2,5 – 4,5% (incert).

Foto: Captură video

Ulterior, SKAI TV a dat valorile centrale ale sondajului: ND 38%, SYRIZA 27%, PASOK 11%, KKE 7%, EL 4,5%, MERA 25 3,5%.

Aceste alegeri s-au desfășurat potrivit reprezentării proporționale integrale, pentru prima oară după 30 de ani, astfel niciun partid nu va deține majoritatea celor 300 de mandate din Vouli, parlamentul unicameral al Greciei.

Foto: Facebook Katerina Sakellaropolou

După stabilirea rezultatelor finale, președinta Greciei Katerina Sakellaropoulou va acorda primul mandat exploratoriu premierului în exercițiu Mitsotakis, iar dacă acesta nu va reuși să formeze un guvern, va da mandatul lui Tsipras și în caz de eșec al acestuia îl va desemna pe Androulakis.

Mitsotakis a spus în campanie că nu va dori să facă o coaliție cu PASOK, iar relațiile dintre Tsipra și Androulakis sunt proaste, așa încât șansele de formare a unui nou guvern sunt minime.

În caz că nu se poate forma un guvern, în ultimă instanță președinta Sakellaropolou poate dizolva parlamentul și convoca alegeri repetate, care ar putea avea loc chiar pe 2 iulie. În caz de alegeri repetate se revine la legea electorală veche, prin care partidul clasat pe locul 1 primește o primă de 20 – 50 de mandate, restul de 250 – 280 de mandate fiind distribuite proporțional tuturor partidelor care au depășit pragul electoral. Un asemenea sistem l-ar avantaja pe premierul Mitsotakis și de aceea el nu are niciun interes să formeze un guvern de coaliție.

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *