Analize

Personal adus din India pentru restaurante și hoteluri/ Meseria de barman nu mai e atractivă pentru bulgari

1 minute necesare pentru a citi articolul

Restaurantele și hotelurile din Bulgaria vor angaja în acest an personal din India, din cauza lipsei de forță de muncă locală. Unul dintre posturile pe care indienii le vor ocupa este cel de barman, din cauza interesului tot mai scăzut al bulgarilor pentru această profesie și acest sector, transmite Novinite. În același timp, însă, afacerile din domeniul restaurantelor se plâng că angajarea de personal din țări terțe (non-UE) nu le satisface pe deplin cerințele.

În acest an, în multe dintre unitățile din Bulgaria, personalul va fi predominant din țări precum Turcia, Uzbekistan, India și Kârgâzstan.

„Ei au vize de muncă pentru 3 și 6 luni. Un lucrător, indiferent cât de calificat este, are nevoie de cel puțin două săptămâni până la o lună pentru a face față. În realitate, putem folosi aceeași persoană timp de două luni. Și trebuie să se întoarcă acasă și, respectiv, să vină din nou. Cu siguranță nu este una dintre cele mai bune opțiuni de a importa forță de muncă din acest punct de vedere”, a declarat Vasil Dimitrov – vicepreședinte al Asociației Hotelierilor și Restaurantelor din Blagoevgrad.

Problema cu salariile nu mai este o problemă în sectorul serviciilor, consideră proprietarii de restaurante, deoarece salariile încep de la 1.200-1.500 leva net. Separat, angajatorii oferă mâncare și băuturi. Cu toate acestea, nu există lucrători bulgari.

„Un bucătar poate câștiga între 3.000 și 4.000 de leva pe lună. Odată ajunși acolo, depinde de orele pe care le lucrează. Câte ore pe zi, câte zile libere pe lună. Acesta este momentul în care bulgarii pot lua aceiași bani, atâta timp cât au chef să lucreze. Din păcate, noi căutăm străini”, a declarat Vasil Dimitrov.

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *