Analize

Politica imigrației și a azilului urcă în prioritățile guvernului Conservator britanic și ale electoratului cu un an înaintea alegerilor parlamentare

3 minute necesare pentru a citi articolul

Noul ministru de interne, James Cleverly, a fost extrem de activ în prima lună de la numirea sa în funcție de către prim ministrul Rishi Sunak: mai întâi a prezentat în Camera Comunelor noile condiții privind imigrarea legală în Marea Britanie în scop de muncă, după care a semnat cu Ruanda un nou tratat privind procesarea solicitanților de azil în UK în această țară din estul Africii.

Înăsprirea condițiilor pentru doritorii din străinătate de a obține un loc de muncă în UK a fost drastică. Pe lângă toate celelalte condiții (lucru într-un sector aprobat de lege, cunoașterea limbii engleze, etc) un solicitant va trebui să dovedească garantarea unui loc de muncă plătit cu cel puțin 38.700 de lire brut pe an de la 26.200 până acum, un nivel mai ridicat decât salariul mediu național de 34.963 de lire, depășit doar de venitul mediul din Londra – 44.370 – în 2022.

Măsurile, de la care sunt exceptate sectoarele sănătății și îngrijirii, înăspresc și posibilitatea celor care obțin un post în Marea Britanie să-și aducă aparținătorii și majorează costul accesului la Serviciul Național de Sănătate de la 624 la 1035 de lire sterline pe an, precum și o mai strictă evaluare a solicitanților pentru a preveni abuzurile.

Ministrul Cleverly a fost alarmat, ca practic întreg Partidul Conservator de guvernământ de cifrele absolut șocante publicate de Oficiul Național de Statistică (ONS) care arătau că migrația netă (diferența dintre numărul persoanelor intrate minus numărul persoanelor ieșite din UK) a atins nivelul record de 745.000 în 2022.

În declarația sa din Camera Comunelor, ministrul Cleverly a estimat că aplicarea acestor măsuri vă reduce migrația netă la 300.000 pe an.

A doua măsură luată de ministrul Cleverly a fost semnarea cu Ruanda, la Kigali, capitala acestei țări din estul Africii, a unui nou acord privind procesarea solicitanților de azil în UK pe teritoriul acestui stat. Vechiul tratat a fost invalidat de Curtea Supremă a Regatului Unit care a decis că textul nu oferă garanții că azilanții nu vor fi expulzați către țări nesigure.

Dar nu este garantat că noul tratat, care trebuie ratificat de parlament nu va fi din nou invalidat de Curtea Supremă a UK sau chiar de Curtea Europeană a Drepturilor Omului care a mai suspendat primul zbor către Ruanda cu solicitanți de azil. Ministrul Cleverly speră ca noul tratat să descurajeze migranții care traversează Canalul Mânecii în ambarcațiuni de mici demipensiuni, adeseori trimise de traficanți. Numărul lor a atins 45.700 în 2022, iar statul britanic cheltuie cinci milioane de lire sterline zilnic numai cu cazarea solicitanților de azil.

Majoritatea deputaților Conservatori au fost încântați de aceste măsuri, dar Partidul Laburist din opoziție care are un avantaj mediu de aproape 20% în sondaje a calificat politica guvernului în domeniul imigrației și azilului drept un eșec. Criticii susțin că economia britanică nu poate înlocui cu succes locurile de muncă ocupate până acum de imigranți, plătite cu mai puțin de noul plafon de 38.700 de lire anual.

Cert este că imigrația și azilul au ajuns a doua preocupare a alegătorilor cu 41%, după economie cu 54%, potrivit unui sondaj de opinie You Gov publicat miercuri. Ca singură preocupare de vârf economia se plasează la 30%, urmată de imigrație și azil cu 20%.

Imigrația și azilul reprezintă însă preocuparea de vârf a votanților Conservatori cu 39%, iar la cei ai Partidului Reformei (fostul Partid Brexit, naționalist și xenofob) este preocuparea de vârf cu 73%.

În sondaje, Partidul Laburist are o intenție medie de vot de 44%, Partidul Conservator 25%, Partidul Liberal Democrat 10% și Partidul Reformei 7%. Este ușor de observat că în condițiile scrutinului majoritar uninominal în unele circumscripții unde candidații Partidului Conservator și ai celui Laburist au un scor apropiat, voturile pentru Partidul Reformei (care aproape sigur va obține ZERO mandate în Camera Comunelor) pot priva candidatul partidului de guvernământ de (re)alegere.

În aceste condiții nu este de mirare că Partidul Conservator, ce se va fi aflat la putere de 14 ani în 2024, este disperat de a muta dezbaterea pe terenul imigrației. Același partid care a susținut în majoritate ieșirea din UE în referendumul din 2016 și a câștigat detașat alegerile parlamentare din 2019 cu promisiunea de a reduce substanțial imigrația. E greu de crezut că acest eșec suprapus pe uzura guvernării timp de 14 ani le va aduce prea multe foloase din acest viraj anti-imigraționist pe care unii îl califică drept “prea puțin, prea târziu”.



Articol preluat de la: www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.