Analize

Polițiștii chinezi vor putea patrula pe străzile din Ungaria/ Relații tot mai strânse între regimul comunist de la Beijing și Viktor Orban, calul troian al Chinei și Rusiei în UE

4 minute necesare pentru a citi articolul

Ministerul ungar de Interne a confirmat că polițiștii chinezi vor putea în curând să patruleze în Ungaria, transmite publicația maghiară index.hu. Astfel, polițiștii chinezi vor lucra în Ungaria în temeiul unui acord similar încheiat anterior între Serbia și China. Conform acelui acord, poliția chineză a fost autorizată oficial să patruleze în orașele sârbești.

Potrivit Welt, acordul de cooperare în domeniul securității dintre Ungaria și China ar face posibilă patrularea polițiștilor chinezi în Ungaria (trebuie amintit că, la mijlocul lunii februarie, Viktor Orbán l-a primit pe Wang Xiaohong, consilier de stat și ministru al Securității Publice al Republicii Populare Chineze). La acea dată, Vang Hsiahong s-a întâlnit, de asemenea, cu Sándor Pintér, ministrul de Interne, și a încheiat cu acesta acordul menționat anterior.

Potrivit ziarului german, toate acestea ar putea fi legate de faptul că în Ungaria vin tot mai mulți investitori și lucrători chinezi, pe care regimul dictatorial, comunist, de la Beijing vrea să-i supravegheze în continuare.

Nu este o coincidență faptul că, potrivit unor relatări anterioare ale ziarului, China a înființat deja în anii anteriori în unele țări – uneori europene – posturi de poliție ilegale, așa-numitele „service stations”.

Miercuri, Ministerul de Interne a dat un răspuns la întrebarea dacă, în conformitate cu acordul, polițiștii chinezi pot într-adevăr patrula în această țară. În răspunsul lor la Telex, au scris în mod specific:

  • ”În viitor, ofițerii de poliție din cele două țări vor putea efectua patrule comune, ajutând astfel la o comunicare mai eficientă între cetățenii și autoritățile din cele două țări, îmbunătățind securitatea internă și ordinea publică”.

Ministerul de Interne a adăugat, de asemenea, că scopul acordului de cooperare este de a îmbunătăți securitatea zonelor turistice din cele două țări în perioadele de vârf ale turismului și, în general, în timpul evenimentelor care atrag mulțimi mai mari.

  • „Încheierea unor acorduri similare nu este fără precedent, poliția ungară își ajută de asemenea colegii croați în activitatea lor pe coasta croată în timpul sezonului turistic principal, poliția austriacă a asigurat de asemenea un serviciu comun cu colegii lor unguri la Lacul Balaton”, au scris ei.

Potrivit comunicatului lor, orașele afectate, numărul de polițiști participanți, perioadele și locațiile turistice de vârf vor fi stabilite de către organele executive, ținând cont de aspectele legate de organizarea serviciului.

Ungaria lui Orban, calul troian al Chinei în UE. Cronologie recentă

G4Media a arătat în mai multe rânduri relațiile apropiate dintre China și Ungaria, poarta de intrare a autorităților de la Beijing în UE. La finalul lunii februarie, Viktor Orban, prim-ministrul Ungariei, a semnat un pact de securitate cu China, inclusiv un acord pentru patrule de poliție comune. A fost un nou semn al politicii Budapestei de a permite Beijingului să se impună mai mult în Uniunea Europeană.

În decembrie 2023, cel mai mare producător auto electric din China, BYD, anunța că va construi o fabrică de automobile în Ungaria, în contextul în care vizează extinderea pe piața europeană. Detalii, aici.

În septembrie 2023 economistul Péter Róna, candidatul opoziției la alegerile prezidențiale din Ungaria de anul trecut, susținea că în spatele achiziției de către statul ungar a participației de 51% la Aeroportul Budapesta se află China. Detalii, aici. 

În iulie 2023, Orban făcea glorificarea Chinei la Tușnad, în România, spunând că ”a depășit SUA, sunt cei mai puternici la producție de orice (…) Cei mari să accepte că pe cer sunt două planete-soare (…) Se întoarce o civilizație de 5000 de ani și 1 miliard de oameni”, printre declarațiile premierului ungar. Detalii, aici. 

În aprilie 2023, China Construction Bank (CCB), care este a doua cea mai mare instituție de credit din lume în funcție de activele sale, a deschis o sucursală în Ungaria, conform m.hvg.hu. Ministrul ungar al Dezvoltării Economice, Márton Nagy, a felicitat înființarea sucursalei.

China Construction Bank ajută companiile maghiare să intre pe piața chineză și investițiile chinezești să apară în Ungaria, a adăugat el. Potrivit șefului ministerului, China reprezintă peste 4% din totalul comerțului exterior al Ungariei, fiind al nouălea partener comercial al țării și cel mai important din afara Europei. În această țară au fost deja realizate investiții în valoare de 144 de miliarde de forinți, care au fost implementate de companii chineze cu sprijinul statului ungar. Detalii, aici. 

Prim-ministrul Ungariei s-a vaccinat în februarie 2021 cu produsul companiei chineze Sinopharm, o excepție între statele membre UE. Ungaria a importat masiv serul chinezesc, dar și vaccinul rusesc Sputnik V.

În februarie 2023, China declara că este gata să coopereze cu Ungaria și cu „alte țări iubitoare de pace” pentru a „pune capăt războiului actual” din Ucraina, susținea șeful diplomației chineze, Wang Yi, care se afla în vizită la Budapesta.

Nu în ultimul rând, în iulie 2023, o instituție controlată de guvernul Viktor Orban, care gestionează puternicele organe de presă de stat, a semnat un acord amplu de colaborare cu un trust media din China. China este un regim autoritar unde nu există libertate de exprimare, cenzura exercitată de Partidul Comunist fiind omniprezentă atât în presă, cât și pe rețelele sociale.

Viktor Orban, considerat calul troian al Rusiei în UE și NATO, a încheiat în ultimii ani mai multe acorduri comerciale cu China, pe măsură ce legăturile Ungariei cu Europa slăbesc.

Fondul public de susţinere şi gestionare a serviciilor mass-media (MTVA) şi societatea chineză Hunan Broadcasting System au semnat un acord la Budapesta pentru cooperarea în domeniul schimbului de programe şi despre posibilitatea de a co-produce conţinuturi în viitor, potrivit MTI.

Cooperarea are ca scop ”promovarea schimburilor culturale şi de conţinut, precum şi a proiectelor comune de televiziune”. Conform intenţiei declarate în documentul recent semnat, cele două părţi vor coopera în viitor în producţia de programe de divertisment, drame, filme documentare, precum şi în domeniul difuzării reciproce şi al coproducţiei – se arată în comunicat.Articol preluat de la: www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.