Analize

Polonia recheamă 50 de ambasadori numiți de fostul guvern de dreapta

2 minute necesare pentru a citi articolul

Polonia recheamă 50 de ambasadori, ca parte a eforturilor noului guvern pro-UE de a îmbunătăți activitatea misiunilor diplomatice într-o perioadă dificilă, a declarat Ministerul de Externe al țării, citat de The Guardian.

În declarația sa, ministerul a afirmat că schimbarea trimișilor este „necesară” și va servi unei „implementări mai bune și profesioniste a sarcinilor dificile” cu care se confruntă politica externă a Poloniei.

Premierul Poloniei, Donald Tusk, a declarat că este crucial să existe o echipă de trimiși loiali în condițiile în care Ucraina vecină se luptă cu Rusia într-un război la scară largă. El a subliniat că nu este vorba de „o răzbunare” împotriva predecesorilor săi.

Toți diplomații fuseseră numiți de administrația anterioară, de dreapta, care a guvernat timp de opt ani, până în decembrie, când o alianță de opoziție formată din trei partide a câștigat majoritatea generală la alegerile din Polonia și a preluat puterea cu Donald Tusk ca prim-ministru.

Declarația guvernului nu a menționat numele niciunuia dintre ambasadorii rechemați de ministrul de externe, Radek Sikorski, și nu a precizat când vor fi înlocuiți ambasadorii rechemați sau dacă vor fi reduse posturile în străinătate.

Dar ministerul a spus că procedura a început.

Associated Press a relatat că rechemarea diplomaților ar putea să nu obțină aprobarea președintelui Andrzej Duda, care a avut relații bune cu guvernul anterior de dreapta și este critic cu Tusk.

În cazul în care Duda nu va aproba modificările, însărcinații cu afaceri vor rămâne șefi de misiune în locațiile în care ambasadorilor li s-a cerut să se întoarcă acasă.

Tusk a declarat că are o părere bună despre activitatea ambasadorului Poloniei în SUA, Marek Magierowski, ceea ce sugerează că trimisul respectiv ar putea să nu fie rechemat.

În timpul anilor în care a fost la putere, partidul naționalist de guvernământ Lege și Justiție (PiS) a fost acuzat de erodarea statului de drept în Polonia, de reducerea dreptului la avort și de luarea în vizor a minorităților. Acțiunile sale au dus la o dispută cu UE pe teme care variază de la independența justiției la drepturile LGBTQ+.

După ce Tusk a fost confirmat în funcția de prim-ministru în decembrie, acesta a promis că va „repara totul”.

„Vom reuși să îndreptăm greșelile, astfel încât toată lumea, fără excepție, să se simtă ca acasă”, a declarat el la momentul respectiv.Articol preluat de la: www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.