Analize

Premierul Kyriakos Mitsotakis a declarat că victoria sa „asupra populismului în Grecia” servește drept lecție „pentru alte democrații liberale”

2 minute necesare pentru a citi articolul

„Dacă oferi o schimbare reală pentru oameni, oamenii te vor răsplăti”, a declarat Kyriakos Mitsotakis pentru Christiane Amanpour de la CNN, citat de cotidianul atenian Kathimerini.

El a spus că înfrângerea sa în fața „opoziției populiste pentru a doua oară consecutiv” a „distrus în esență” principala opoziție SYRIZA (stânga radicală). Partidul Noua Democrație (ND, centru dreapta) al premierului Mitsotakis a înregistrat 40,8% și 146 de mandate din 300 în parlament, față de 20,7% și 71 de mandate pentru SYRIZA. Foarte probabil că în lipsa unei majorități absolute în parlament pentru ND, vor fi convocate alegeri repetate pe 25 iunie.

„S-a întâmplat ceva în Grecia care va rezona în alte democrații liberale atunci când vine vorba de lupta inerentă dintre oamenii care se concentrează pe oferirea de soluții și cei care sunt implicați în frumoasa politică de oferire de promisiuni goale”, a spus el.

Premierul Mitsotakis a avut „ambiții mari” pentru cel de-al doilea mandat al ND. El a vrut să „transforme” țara, dar era conștient că are nevoie de „cel puțin două mandate pentru a face acest lucru”.

„Trebuie să avem rate de creștere semnificativ mai mari decât media din zona euro, ceea ce înseamnă mai multe investiții și mai multe locuri de muncă create.

„În același timp, militez foarte mult pentru o agendă foarte progresistă în ceea ce privește sănătatea publică, educația publică și reducerea inegalităților. Dacă m-ați întreba care este prioritatea mea principală, aceasta ar fi aceea de a obține rate de creștere mai mari, reducând în același timp inegalitățile.”

El a declarat că guvernul său a redus inegalitatea prin „oferirea de asistență specifică în timpul pandemiei și în timpul crizei legate de costul vieții celor care au avut cea mai mare nevoie de ea”.

Agenda ecologică și cea digitală vor rămâne, de asemenea, prioritare, a spus el, menționând că există încă „o mulțime de probleme cu sectorul public dur pe care trebuie să le abordăm”.

Foto: Captură video

Când i s-au arătat imagini dintr-un reportaj recent al New York Times despre presupusele respingeri ilegale de migranți în Marea Egee, Mitsotakis a declarat că a ordonat o anchetă asupra incidentului.

El a descris respingerile ca fiind o „practică complet inacceptabilă”, dar a condamnat și „împingerile” din partea Turciei.

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *