Analize

Premierul Orban susține că economia României ar putea înregistra o contracție de până la 3% din PIB

1 minute necesare pentru a citi articolul

Primul-ministru Ludovic Orban a afirmat, la B1 TV, că economia României ar putea intra în recesiune în 2020 din cauza epidemiei de coronavirus, estimările făcute până acum indicând posibilitatea unei contracții de 1-3% din PIB. În schimb, Orban a evitat să facă o estimare a cheltuielilor pe care statul va trebui  să le facă pentru relansarea economiei.

”Cam 30% din economie este afectată, prognozele noastre indică un efect negativ care să ne ducă chiar pe o creștere economică negativă între -1 și -3%. Veniturile bugetare vor fi afectate cu siguranță, încă nu știm cu cât. Sunt cheltuieli care au crescut…”, a explicat Ludovic Orban.

În schimb, suma pe care statul va trebui să o injecteze în economie este greu de stabilit, premierul spunând că abia pe 15 aprilie se va putea face o estimare, când vor fi disponibile datele privind impactul crizei în luna martie.

Ludovic Orban a invocat ca o variabilă deocamdată necunoscută și modul în care  vor reacționa celelalte economii din Uniunea Europeană.

”Este foarte important ce face Europa pentru că economia noastră depinde de economia din UE. De xemplu, în industria auto, când repornește Audi sau ceilalți producători germani se va simți și în România pentru companiile care produc subansamble (…) Suntem dependenți și în ce privește măsurile luate la nivel european de susținere a revenirii economiilor în stare de funcționare”, a spus premierul.

Acesta a recunoscut că România se confruntă cu o lipsă de bani, motiv pentru care resursele existente trebuie bine gestionate.

”Am început să gândim relansarea economică după trecerea epidemiei. Există resurse limitate, nu suntem în situația Germaniei. Toate resursele pe care le  putem disponibiliza trebuie să fie utilizate în mod inteligent spre acele domenii și companii care pot ajuta la relansarea economiei”, a conchis Orban.

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *