Analize

Președintele Consiliului European afirmă că UE trebuie să fie pregătită să primească noi state membre până în 2030: „Este ambiţios, dar necesar”

1 minute necesare pentru a citi articolul

Uniunea Europeană trebuie să fie pregătită să admită noi state membre până în 2030, a declarat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel, în cadrul unui forum organizat în staţiunea slovenă Bled, relatează Reuters, citată de News.ro.

„Cred că trebuie să fim pregătiţi până în 2030 să ne extindem”, a spus Michel. „Acest lucru este ambiţios, dar necesar. Arată că suntem serioşi”, a completat preşedintele Consiliului European.

Cele şase state din Balcanii de Vest – Albania, Bosnia, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord şi Serbia – se află în diferite stadii ale procesului de aderare la blocul european. Anul trecut, Moldova şi Ucraina au primit statutul de candidat. Georgia aşteaptă să primească şi ea acest statut.

Michel a declarat că, pentru a adera la bloc, viitoarele state membre vor trebui să implementeze reforme pentru a asigura un sistem judiciar independent, să lupte împotriva crimei organizate şi a corupţiei şi să îşi alinieze politica externă la cea a statelor membre ale UE.

El i-a îndemnat, de asemenea, pe toţi aspiranţii să îşi rezolve conflictele bilaterale înainte de a adera la Uniunea Europeană.

„Trebuie să vă asiguraţi că acele conflicte din trecut nu sunt importate în UE”, a spus el. Michel a adăugat că Consiliul European va discuta despre extindere la următoarea sa reuniune.

El a mai spus că pachetul de extindere al Comisiei Europene, care este aşteptat în octombrie, ar putea oferi detalii suplimentare privind integrarea progresivă ce ar putea permite viitorilor membri să simtă beneficiile participării depline la unele instituţii şi politici ale UE înainte de a deveni în mod oficial membri ai blocului.

Michel a mai declarat că UE va trebui, la rândul său, să implementeze unele reforme pentru a fi pregătită pentru extindere.

Articol preluat de la: www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.