Analize

Primarul din Istanbul, Ekrem Imamoglu, anchetat pentru că ar fi demonstrat „lipsă de respect”, în timpul unei vizite la mausoleul unui sultan

1 minute necesare pentru a citi articolul

Primarul din Istanbul, Ekrem Imamoglu, este considerat unul dintre cei mai semnificativi opozanți ai președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Autoritățile turce au declanșaat o anchetă în cazul lui Ekrem Imamoglu pe motiv că acesta ar fi demonstrat „lipsă de respect”, stând cu mâinile la spate în cadrul vizitei efectuate anul trecut, la mormântul sultanului Mehmet al II-lea.

Anunțul privind declanșarea anchetei care-l vizează pe primarul Istanbului a fost făcut tocmai de Ministerul de Interne.

Potrivit cotidianului de opoziţie Cumhuriyet, autorităţile îi impută lui Imamoglu că a stat cu mâinile la spate în faţa mormântului lui Mehmet al II-lea, atitudine considerată „jignitoare” la adresa memoriei sultanului care a cucerit Istanbulul în 1453.

În replică, Ekrem Imamoglu a transmis prin intermediul purtătorului de cuvânt al municipalității Istanbul, Murat Ongun, că acuzațiile sunt lipsite de sens. Murat Ongun a precizat totuși că primarul a fost convocat pentru depoziție.

Publicația turcă mai scrie că ancheta ar urmări și întâlnirile lui Imamoglu cu primari din cadrul Partidului Democrat al Popoarelor (HDP, prokurd). În cadrul acestor întâlniri s-au adus elogii „unor criminali” – ar fi transmis MInisterul de Interne din Turcia.

Liderii turci conisderă că HDP este „vitrina politică” a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), grup calificat drept „terorist” de Ankara şi aliaţii săi occidentali. HDP respinge această acuzaţie şi se declară victima represaliilor din cauza opoziţiei sale ferme faţă de preşedintele turc, relatează Agerpres.

Membru al Partidului Republican al Poporului din Turcia (CHP, social-democrat), Ekrem Imamoglu este descris adesea de către observatori ca potenţial rival al lui Erdogan la alegerile prezidenţiale din 2023.

Imamoglu i-a dat o puternică lovitură şefului statului și în timpul alegerilor municipale din 2019, punând capăt celor 25 de ani de conducere islamo-conservatoare în fruntea celui mai mare oraş al Turciei.

Sursa Foto: Facebook/Ekrem Imamoglu

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *