AnalizePolitica

Primarul Varșoviei, Rafal Trzaskowski, desemnat candidat la președinția țării din partea principalei forțe de opoziție, Platforma Civică

1 minute necesare pentru a citi articolul

Primarul Varşoviei, Rafal Trzaskowsk, a fost desemnat vineri candiat la președinția Poloniei, din partea principalei forţe de opoziţie de centru, Platforma Civică (PO), potrivit AFP.

Rafal Trzaskowski, 48 de ani, o va înlocui pe Malgorzata Kidawa-Blonska, candidata iniţială a Platformei Civice, care a abandonat cursa vineri dimineaţă.

Rafal Trzaskowski a fost ministru al administraţiei şi domeniului digital, dar și fost secretar de stat pentru afaceri europene. În 2018, el a câştigat din primul tur alegerile locale din Varşovia în faţa unui candidat al Partidului Conservator Naţionalist (PiS), aflat în prezent la putere.

În cursa alegerilor prezidențiale, Rafal Trzaskowskiel se va confrunta cu preşedintele în exerciţiu Andrzej Duda, apropiat de PiS, care pornește ca favorit.

„Mă voi lupta pentru un stat puternic, însă în primul rând bazat pe principiile unui stat de drept”, a declarat presei Trzaskowski.

De la venirea la putere a PiS în 2015, Polonia a fost criticată cu regularitate în Uniunea Europeană în legătură cu chestiunea respectării statului de drept, relatează Agerpres.

Ultimele sondaje de opinie arată că Andrzej Duda nu mai poate conta pe o victorie din primul tur, din cauza crizei economice provocate de epidemia de COVID-19.

Fixate iniţial la 10 mai, alegerile prezidențiale în Polonia au fost amânate în ultimul moment, în contextul în care guvernul şi partidele de opoziţie nu au reuşit să ajungă la un acord asupra felului în care ar fi urmat să se desfăşoare scrutinul în plină epidemie.

Nu a fost anunţată încă o nouă dată, iar parlamentul încearcă să depăşească impasul legat de modul de a organiza scrutinul în securitate şi în conformitate cu Constituţia.

PiS vrea ca alegerile să aibă loc la 28 iunie sau la începutul lui iulie, înainte să expire mandatului de cinci ani al lui Duda.

Opoziţia a respins ideea avansată mai întâi de guvernul PiS a unui vot exclusiv prin corespondenţă, inedit în Polonia, susţinând că scrutinul nu ar respecta normele democratice şi ar încălca Constituţia.

 

Sursa Foto: Facebook (Rafal Trzaskowski )

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *