AnalizePolitica

Raed Arafat, omul momentului în România. Armata este instituția cea mai credibilă, în concepția românilor

3 minute necesare pentru a citi articolul

Un studiu efectutat de IRES arată că în această perioadă de criză, provocată de epidemia de COVID-19, trei sferturi dintre români au o foarte mare încredere în Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență și secretar în cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Prin comparație, președintele României, Klaus Iohannis, este creditat cu încredera a 39% dintre respondenți, iar ministrul Afacerilor Interne cu încrederea a 37%. În premierul Ludovic Orban și în Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, au încredere un sfert dintre participanții la studiu. De asemenea, Armata împreună cu celelalte structuri ale statului care gestionează starea de urgență se bucură de o foarte mare încredere în rândul românilor.

Precizăm că studiul a vizat un eșantion de 1.055 de persoane cu vârsta de 18 ani și peste. Perioada realizării anchetei: 7 – 8 aprilie 2020. Datele au fost culese prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing). Eroare maximă tolerată de ± 3%

Potrivit studiului, în Raed Arafat au încredere ridicată votanții PNL, PSD și cei ai altor partide, fiind creditat cu încredere mai scăzută de către votanții Alianței USR – PLUS sau de către indeciși și cei care nu răspund / nu votează la alegerile parlamentare. Respondenții care declară că votează la alegerile parlamentare cu PNL sunt cei care au încredere ridicată în președintele Klaus Iohannis în cea mai ridicată proporție. În Ludovic Orban și în ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, au încredere ridicată în proporții mai ridicate votanții PNL, în timp ce în ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, pe lângă votanții PNL, au încredere ridicată și cei care votează cu alt partid decât PNL, PSD, Alianța USR-PLUS.

6 din 10 români se raliază opiniei conform căreia Guvernul a ascuns informații cu privire la pandemia de COVID-19.
# 1 din 2 români sunt de acord cu opinia conform căreia Guvernul Orban a reacționat rapid.
# Mai puțin de jumătate sunt de acord cu faptul că Guvernul României a comunicat clar.
# 57% nu sunt de acord cu opinia conform căreia Guvernul a pus la dispoziția instituțiilor și profesioniștilor din sistemul sanitar mijloacele necesare pentru a se lupta cu virusul SARS-CoV2.

# Mai mult de două treimi dintre participanții la studiu apreciază măsurile propuse de Guvernul României în criza provocată de pandemia de COVID – 19 ca fiind bune și foarte bune.
Favorabilitatea ridicată pentru măsurile Guvernului vine cu precădere din partea votanților PNL, dar și a votanților Alianței USR-PLUS.
# Măsura de a reduce salariile bugetarilor cu 25% este dezaprobată de peste jumătate dintre respondenți.
Votanții Alianței USR-PLUS sunt cei care susțin în cea mai ridicată proporție această măsură, în timp ce votanții PSD sunt cei care sunt în cea mai mare măsură împotriva ei.

# Mai mult de 9 din 10 respondenți cunosc faptul că starea de urgență va fi prelungită pentru încă o lună și peste 8 din 10 români au o părere bună și foarte bună cu privire la această decizie.
Votanții PNL și cei ai Alianței USR-PLUS sunt în proporții mai ridicate în favoarea măsurii de prelungire a stării de urgență.

# 95% dintre participanții la studiu cred că măsurile unor autorități locale din România de a institui obligativitatea purtării măștilor în spațiile publice este una bună.

6 din 10 respondenți cred că măsurile luate de Guvern pe durata pandemiei de COVID – 19 vor avea efecte preponderent pozitive asupra sănătății populației, dar și asupra digitalizării serviciilor publice. Doar 21% cred că măsurile vor avea un impact pozitiv asupra economiei, în timp ce 3 din 4 români cred că măsurile vor avea un impact negativ asupra economiei. 47% cred că măsurile vor avea un impact pozitiv în ceea ce privește interacțiunea între oameni.

EVALUAREA MĂSURILOR AUTORITĂȚILOR PRIVIND GESTIONAREA COVID-19

Sursa Foto: 23_conf_covid__INQUAM_Photos

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *