Analize

Regenerarea pădurilor mistuite de foc în Grecia va avea loc doar după multe decenii, spun experți

1 minute necesare pentru a citi articolul

În urma incendiilor de amploare care au devastat țara în această săptămână, experții deplâng faptul că ceea ce a fost distrus în doar șase zile va avea nevoie de zeci de ani pentru a se reface fără condițiile și proviziile necesare, scrie cotidianul atenian Kathimerini.

Un exemplu în acest sens este pădurea Dadia din nord-estul Greciei, a cărei amploare a distrugerii nu a fost încă evaluată pe deplin, deoarece focul încă ardea vineri, la o săptămână după primul focar, sâmbăta trecută.

Potrivit estimărilor, aproximativ 73.840 de hectare au ars în regiunea mai largă Evros, din care 13.300 de hectare aparțin Parcului Național Dadia-Lefkimi-Soufli.

O mare parte din suprafețele de pădure arse se află în miezul ecosistemului, în zona A, care se întinde în total pe 7.300 de hectare.

După incendiul din acest an a rămas doar partea de nord a Zonei A, conform datelor disponibile până în prezent.

„Nimeni nu poate spune cu siguranță cum va arăta ziua următoare. Este prea devreme, iar distrugerile sunt de proporții enorme, inimaginabile aș spune”, spune Georgia Alexopoulou de la Societatea elenă de ornitologie.

„Este posibil să existe câteva pâlcuri care au fost salvate, dar amploarea distrugerii este uriașă”, adaugă Dora Skartsis, manager al Societății pentru conservarea biodiversității din Tracia, care a fost înființată în 2020 pentru a continua activitatea pe care WWF Grecia o desfășoară în regiune de 30 de ani.

„Pădurea se regenerează, dar este nevoie de timp. Trebuie să existe anumite condiții. În partea de pădure de la vest de satul Lefkimi, aproximativ 6.000 de hectare au fost rase în marele incendiu din 2011. A fost nevoie de 12 ani pentru ca aceasta să se regenereze complet”, a spus ea. „Iar acum a ars din nou”.

Skartsis a prezis că iarna și anii următori vor fi dificili pentru regiune. „Va fi nevoie de oameni și de bani. Doar pentru a înlocui stâlpii PPC (Public Power Corporation) vor fi importante fonduri mari și mult timp. Va exista, de asemenea, eroziune în solul care a fost ars”, a spus ea.

Articol preluat de la: www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.