Analize

Roverul Curiosity al NASA surprinde o nouă imagine dramatică a peisajului de pe Marte

1 minute necesare pentru a citi articolul

Roverul Curiosity a capturat un nou mozaic uimitor care dezvăluie nuanțele dramatice și colorate ale luminii de dimineață și de după-amiază de pe suprafața lui Marte, informează CNN.

Exploratorul robotic și-a folosit camerele sale de navigație alb-negru pentru a realiza panorame ale Văii Marker Band pe 8 aprilie, înainte de a părăsi locul. Una dintre panorame a fost realizată la ora 9:20 a.m., în timp ce cealaltă a fost realizată la ora 15:40 p.m., ambele ora locală a planetei Marte.

Panoramele alb-negru au surprins cât de diferit arată peisajul la două momente diferite ale zilei, iar culoarea a fost adăugată în post-procesare de către o echipă de la NASA. Lumina albastră semnifică dimineața, în timp ce lumina galbenă indică după-amiaza.

Imaginea este similară cu o altă fotografie realizată de Curiosity în noiembrie 2021.

„Oricine a fost într-un parc național știe că peisajul arată diferit dimineața decât după-amiaza”, a declarat într-un comunicat Doug Ellison, inginerul Curiosity de la Jet Propulsion Laboratory al NASA din Pasadena, California.

„Capturarea a două momente ale zilei oferă umbre întunecate, deoarece iluminarea vine din stânga și din dreapta, așa cum s-ar putea întâmpla pe o scenă – dar în loc de lumini de scenă, ne bazăm pe Soare”, a adăugat el.

Ellison, care este șeful echipei de explorare a planetei Marte în ceea ce privește camerele video ale roverilor, a conceput planul pentru ca Curiosity să realizeze panoramele și a procesat imaginile pentru a crea noul mozaic.

Curiosity a explorat poalele muntelui Sharp, înalt de 5 kilometri, aflat în centrul craterului Gale, de când a aterizat în 2012. În imagine, se poate vedea Valea Marker Band dincolo de urmele roverului, unde exploratorul robotic a descoperit în mod neașteptat dovezi ale unui lac antic.

Umbrele sunt mai pronunțate în imagine deoarece panoramele au fost realizate în timpul iernii la carterul Gale, când praful în suspensie este mai aproape de suprafață.

„Umbrele lui Marte devin mai clare și mai profunde atunci când există puțin praf și mai moi atunci când există mult praf”, a declarat Ellison.

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.