Analize

Rusia folosește un agent sârb pentru a se infiltra în organismele UE, afirmă serviciile de informații occidentale

3 minute necesare pentru a citi articolul

Serviciile secrete rusești folosesc un agent sârb pentru a se infiltra în instituțiile UE și pentru a răspândi subiecte de discuție pro-Kremlin despre invazia din Ucraina, potrivit unei informări a serviciilor secrete occidentale consultate de POLITICO.

Încă din octombrie 2023, cetățeanul sârb Novica Antić – un „agent de influență” activ care, potrivit documentelor, a lucrat în strânsă colaborare cu agenția de securitate a Rusiei – a avut întâlniri cu oficiali europeni la Bruxelles și, în special, cu membri ai Parlamentului European.

Printre acei eurodeputați se numărau Viola von Cramon-Taubadel, deputat german din partea Verzilor, Alessandra Moretti, deputat italian din partea Socialiștilor și Democraților, și Vladimír Bilčík, un membru slovac al grupului conservator al Partidului Popular European, potrivit unui comunicat de presă și unei fotografii văzute de POLITICO. Nu există nimic în informarea serviciilor de informații care să sugereze că Moretti, Bilčík și von Cramon-Taubadel erau la curent cu legăturile lui Antic cu FSB atunci când s-au întâlnit cu acesta.

Moretti, Bilčík și von Cramon-Taubadel nu au răspuns la o solicitare de comentarii din partea POLITICO.

Antic, președintele Sindicatului militar sârb, s-a întâlnit, de asemenea, cu reprezentanți ai sindicatelor EUROMIL și EPSU, care reprezintă personalul forțelor armate și, respectiv, angajații serviciilor publice din Uniunea Europeană.

Când a fost întrebat despre întâlnirea cu Antić, un oficial EPSU a răspuns, spunând: „O delegație a sindicatului său a fost la Bruxelles în octombrie, unde s-au întâlnit cu mai mulți europarlamentari și toți au fost transparenți. Singurul subiect a fost cel al drepturilor sindicale”.

EUROMIL a declarat pentru POLITICO că a reacționat puternic la evenimentele din Serbia și a respins orice posibile legături cu autoritățile ruse.  Președintele EUROMIL, Emmanuel Jacob, a adăugat că „organizația ar putea lua măsura pe termen scurt de suspendare temporară a statutului de observator al Serbiei până la clarificarea situației”.

Potrivit informării serviciilor secrete occidentale, Antić este un „agent de influență” activ pentru Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, cunoscut sub numele de FSB.

Antić lucrează îndeaproape cu un asociat al FSB pe nume Viaceslav Kalinin, cetățean rus și redactor-șef al Veteran News, un site media specializat în știri pentru veteranii forțelor armate. O filă „Despre noi” de pe site-ul web spune că Veteran News este un „partener de informare” al FSB și al Ministerului rus al Apărării, printre alte ramuri ale forțelor de securitate ale Rusiei.

Kalininin nu a răspuns la o solicitare de comentarii din partea POLITICO.

În timp ce informarea serviciilor de informații evidențiază în special acțiunile lui Antić, aceasta notează că Kalinin a recrutat și alte persoane, fără a preciza câte și în ce țări.

Rusia folosește Serbia ca platformă de lansare pentru operațiuni de influență menite să slăbească sentimentele pro-UE și pro-NATO în interiorul țării, precum și în cadrul Uniunii Europene, care a fost un susținător ferm al Ucrainei de la invazia pe scară largă a Rusiei de acum doi ani. Antić și-a folosit rolul de șef al sindicatului militar din Serbia pentru a-l critica pe președintele sârb Aleksandar Vučić și pe membrii de rang înalt ai forțelor armate ale țării.

„Aceștia au profitat de orice ocazie pentru a promova propaganda rusă legată de războiul din Ucraina”, se arată în informare, referindu-se la întâlnirile din Serbia și din țările UE.

Vestea că Antić a organizat întâlniri în interiorul Parlamentului European subliniază vulnerabilitatea organismului la operațiunile de influență susținute de state. La începutul acestei luni, POLITICO a dezvăluit că în telefoanele mobile a doi legislatori din Parlamentul European a fost găsit un spyware, printre care și fostul ministru francez al Europei Nathalie Loiseau, care prezidează subcomisia de apărare a organismului.

Kalininin l-a invitat pe Antić în Rusia pentru a se întâlni cu înalți oficiali militari ruși între 2019 și 2020. Inițial axată pe influențarea societății civile sârbe, perechea și-a extins de atunci aria de interes pentru a include organizații europene de sindicate și de veterani și, în ultimele luni, membri ai Parlamentului European.

Antić, un critic deschis al forțelor armate ale Serbiei, care a intrat în conflict cu conducerea politică a țării, este în prezent în detenție pentru acuzații nespecificate, potrivit site-ului de știri Balkan Insight.

Potrivit Balkan Insight, Antić a fost demis din armata sârbă de două ori în ultimii cinci ani. Potrivit publicației, el a intrat în greva foamei pentru a protesta împotriva detenției sale. Un avocat al lui Antić a refuzat să precizeze pentru Balkan Insight sub ce acuzații a fost reținut.Articol preluat de la: www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.