Analize

scurgerea de informații militare din Germania e o tentativă rusă de a diviza Occidentul

2 minute necesare pentru a citi articolul

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby, a declarat că Rusia încearcă să semene neîncredere între Ucraina și aliații săi după ce în spațiul public a apărut o interceptare a unei conversații între ofițeri germani, potrivit Deutsche Welle.

Statele Unite au acuzat Rusia că a încercat să semene neîncredere între Ucraina și aliații săi prin publicarea unei convorbiri online interceptate în care au fost implicați șeful forțelor aeriene germane și trei subordonați.

Șefa televiziunii ruse de stat RT, Margarita Simonian, a publicat vineri seara târziu o înregistrare audio de 38 de minute în care patru ofițeri discută despre posibilitatea de a trimite rachete Taurus în Ucraina. Sâmbătă, Ministerul Apărării de la Berlin a declarat că este de părere că înregistrarea audio este autentică și că discuția a fost interceptată.

„Aceasta este o încercare îndrăzneață, o încercare transparentă a rușilor de a încerca să semene discordie și de a încerca să arate diviziune și să încerce să facă să pară că Occidentul nu este unit”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby.

Acesta a reluat declarația guvernului german, care a descris luni un „atac hibrid menit să genereze insecuritate și să ne divizeze”.

În convorbirea online, șeful forțelor aeriene germane și trei subordonați au discutat despre posibila livrare de rachete de croazieră Taurus către Kiev, pe care cancelarul Olaf Scholz a respins-o public.

Kirby a declarat că, în opinia sa, Rusia a încercat să facă să pară că guvernul german nu este „unitar în ceea ce face” pentru Kiev.

Clipul conține, de asemenea, referiri la faptul că britanicii au „câțiva oameni pe teren” în legătură cu desfășurarea rachetelor de croazieră Storm Shadow livrate în Ucraina.

Un purtător de cuvânt al premierului britanic, Rishi Sunak, a declarat reporterilor că scurgerea de informații este o chestiune pe care Germania trebuie să o investigheze și că Marea Britanie va continua să lucreze cu Germania pentru a sprijini Ucraina.

Cum a reacționat Germania la scurgerea de informații? În weekend, cancelarul Scholz a descris-o ca fiind „o chestiune foarte gravă”. „Va fi investigată foarte atent, foarte intens și foarte rapid”, a declarat Scholz sâmbătă, în timpul unei vizite la Roma.

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a acuzat, de asemenea, Rusia că duce un „război informațional”. „Este vorba de a folosi această înregistrare pentru a ne destabiliza și a ne neliniști”, a declarat duminică ministrul german, exprimându-și convingerea cu privire la obiectivele președintelui rus Vladamir Putin. El a adăugat că „speră că Putin nu va reuși”.

Armata investighează modul în care conversația a fost interceptată și înregistrată. Ministrul german de interne, Nancy Faeser, a declarat că țara trebuie să facă mai mult pentru a se apăra de spionajul rusesc. „Am continuat să ne intensificăm măsurile de protecție împotriva spionajului și a dezinformării și reacționăm în mod constant la evoluțiile actuale”, a declarat Faeser.Articol preluat de la: www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.