Analize

Situația jurnaliștilor din Belarus și criza migranților de la granița cu Lituania, subiecte de dezbatere în Parlamentul European

1 minute necesare pentru a citi articolul

Două dezbateri care vor viza situația din Belarus vor fi organizate luni în Parlamentul European, una va fi pe tema acțiunii regimului Lukașenko la adresa jurnaliștilor critici, iar un altul vizează criza migranților aduși la granița cu Lituania.

Astfel, luni, comisiile pentru Afaceri Externe și Libertăți civile vor găzdui împreună o dezbatere cu privire la situația de la frontiera dintre Lituania și Belarus, unde se înregistrează o creștere semnificativă a numărului migranților.

La 2 iulie, Lituania a declarat starea de urgență pentru această problemă, iar ministrul de Interne, Agne Bilotaite, și comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, vor da detalii în Parlamentul European.

Citește și: Lituania a început ridicarea unui gard de sârmă ghimpată la frontiera cu Belarus pentru a-i opri pe migranţi

Într-o altă dezbatere, europarlamentarii vor evalua dacă există o protecție a presei și a jurnaliștilor independenți din Belarus.

Organizatorii susțin că, de la alegerile prezidențiale din august anul trecut, forțele de securitate din Belarus au reprimat cu putere reprezentanții mass-media, precum și alți opozanți ai regimului.

Potrivit organizației Reporteri fără frontiere, Belarusul este în prezent cea mai periculoasă țară din Europa pentru mass-media, cu 25 de jurnaliști și zeci de bloggeri aflați în prezent în închisoare sub acuzații penale. Acest număr nu include jurnaliștii de la ziarul Nașa Niva, reținuți la 8 iulie, a cărui soartă este încă necunoscută.

Parlamentul European a dezbătut situația mass-media din Belarus în mai multe rezoluții.

Citește și: Charles Michel: UE condamnă „răspicat şi cu o singură voce” Belarusul pentru exercitarea de presiuni asupra Lituaniei prin folosirea migranţilor

Într-un document din 10 iunie, europarlamentarii au condamnat suprimarea presei independente din Belarus și au solicitat UE și altor organizații internaționale să ofere sprijin financiar și tehnic mass-media și jurnaliștilor independenți.

Sursa foto: site Parlamentul European

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *