Analize

Soldații afirmă că „au pus capăt regimului” președintelui Ali Bongo, imediat după ce acesta a fost reales

2 minute necesare pentru a citi articolul

La scurt timp după anunțarea victoriei lui Ali Bongo pentru un al treilea mandat, miercuri dimineață, membri ai armatei au afirmat la televiziune că preiau puterea. În Libreville s-au auzit focuri de armă, scrie Le Figaro.

Doar câteva minute s-au scurs între anunțul victoriei lui Ali Bongo Ondimba, miercuri, 30 august, în cursa pentru un al treilea mandat și declarația la televiziune a militarilor care au afirmat că preiau puterea. În timp ce președintele, aflat la putere de 14 ani, a câștigat alegerile prezidențiale de sâmbătă cu 64,27% din voturile exprimate, un grup de o duzină de soldați gabonezi a anunțat, într-o declarație citită pe canalul de televiziune Gabon 24, găzduit în cadrul președinției, anularea alegerilor și dizolvarea „tuturor instituțiilor Republicii”.

 

După ce am observat „o guvernare iresponsabilă, imprevizibilă, care duce la o deteriorare continuă a coeziunii sociale, care riscă să ducă țara în haos (…) am decis să apărăm pacea punând capăt regimului actual”, a declarat unul dintre soldați, vorbind în numele unui „Comitet pentru tranziție și restaurarea instituțiilor”. Ei au anunțat, de asemenea, că frontierele au fost „închise până la noi ordine”. În timpul acestei declarații, jurnaliștii AFP au auzit focuri de armă automată în Libreville, capitala țării.

Opoziția denunță fraude

Victoria lui Ali Bongo Ondimba a fost anunțată cu câteva minute mai devreme de către autoritatea națională însărcinată cu organizarea alegerilor. Într-un scrutin cu un singur tur, președintele în funcție l-a învins pe principalul său rival, Albert Ondo Ossa, care a obținut doar 30,77% din voturi, precum și pe alți 12 candidați, a explicat președintele Centrului electoral gabonez (CGE), Michel Stéphane Bonda, la televiziunea de stat Gabon 1ère. „După centralizarea rezultatelor (…) Bongo Ondimba Ali a fost ales cu 293.919 voturi, adică 64,27%”, a spus Bonda. Prezența la vot a fost de 56,65%.

Albert Ondo Ossa denunțase „fraudele orchestrate de tabăra Bongo” cu două ore înainte de închiderea urnelor sâmbătă și revendica deja victoria în acel moment. Luni, tabăra sa l-a îndemnat pe Bongo să „organizeze, fără vărsare de sânge, transferul de putere”.

Stare de asediu

Rezultatele oficiale au fost difuzate la miezul nopții, la ora 03:30 (02:30 GMT), la televiziunea de stat, fără niciun anunț prealabil al evenimentului. Aceasta s-a întâmplat în plină stare de asediu, în timp ce internetul a fost tăiat în toată țara, două măsuri decretate de guvern sâmbătă, înainte de închiderea urnelor, pentru a preveni, potrivit guvernului, răspândirea de „știri false” și eventuale „violențe”.Articol preluat de la: www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.