Analize

STUDIU Păduri tropicale cu suprafaţa Elveţiei, distruse pe Terra în anul 2022

1 minute necesare pentru a citi articolul

Omenirea a pierdut păduri tropicale virgine ce aveau o suprafaţă echivalentă cu cea a Elveţiei în anul 2022, potrivit unui nou studiu, informează DPA, citată de Agerpres.

Aproximativ 4,1 milioane de hectare acoperite de păduri primare au dispărut de pe Terra anul trecut, fiind parţial distruse de incendii de vegetaţie, dar, în principal, de activităţile umane asociate cu defrişările.

Calculul realizat de World Resources Institute (WRI) din Washington, care a fost publicat marţi, estimează că păduri care au o suprafaţă echivalentă cu cea ocupată de 11 terenuri de fotbal sunt distruse în fiecare minut.

Regiunile tropicale au pierdut cu 10% mai mult din pădurile lor primare în 2022 în raport cu anul 2021, au descoperit reprezentanţii WRI, care consideră că ritmul acestor distrugeri este „necruţător”.

Pădurea primară – o pădure naturală neatinsă de oameni – are o importanţă vitală în conservarea biodiversităţii şi în stocarea dioxidului de carbon.

Pădurile tropicale din Brazilia şi din Republica Democrată Congo au continuat să fie cele mai afectate, precizează acelaşi raport. Defrişările s-au accentuat dramatic în două ţări africane, Ghana şi Angola, precum şi într-o ţară sud-americană, Bolivia.

În schimb, anumite ţări, inclusiv Indonezia şi Malaezia, au reuşit să îşi menţină distrugerile de păduri tropicale la un nivel relativ scăzut în 2022.

Cu ajutorul platformei Global Forest Watch, numeroase organizaţii care luptă pentru conservarea naturii, coordonate de WRI, au putut să monitorizeze schimbările produse la nivelul suprafeţelor ocupate de păduri începând din 2014, folosind tehnologii satelitare şi alte metode. WRI întocmeşte un raport anual în colaborare cu o bază de date administrată de Universitatea Maryland din Statele Unite.

Suprafaţa de păduri tropicale distruse în 2022 a emis 2,7 gigatone de CO2, au calculat autorii studiului. Această cantitate este echivalentă cu emisiile anuale generate de arderea carburanţilor fosili în India.

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *