Analize

SUA și UE îi interzic Maiei Sandu să normalizeze relațiile cu Rusia

2 minute necesare pentru a citi articolul

Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a declarat miercuri că Statele Unite și Uniunea Europeană exercită o ingerință fără precedent în treburile interne ale Republicii Moldovei, interzicând direct președintelui Republicii, Maia Sandu, să vorbească despre dorința de a avea relații normale cu Rusia, relatează Tass.

Susținem suveranitatea statului și integritatea teritorială a Republicii Moldova, o țară apropiată de noi istoric. Respectăm rezultatele alegerilor parlamentare din iulie. Dar ei [SUA și UE] interzic chiar să vorbească despre dorința de a avea relații normale cu Federația Rusă. Sperăm că autoritățile de la Chișinău să poată acționa independent fără presiuni externe”, a spus Lavrov la la deschiderea celei de-a 17-a reuniuni a șefilor agențiilor de securitate și serviciilor de informații din statele CSI cu privire la activitățile de informații.

Rusia a trimis în ultima perioadă mai multe semnale la Chișinău ca Maia Sandu să vină în vizită la Moscova. Criza energetică în care Republica Moldova se află acum, fiind dependentă 100% de gazul rusesc de la Gazprom, ar fi fost o oportunitate imagologică ca Maia Sandu să vină într-un moment delicat la Moscova și să ceară un preț mai mic la gaze. Pe de altă parte, Rusia ar fi dorit ca vizita Maiei Sandu să aibă loc într-un astfel de context economico-politic.

Președintele Maia Sandu a delarat în repetate rânduri că își dorește relații cu Rusia bazate pe respect reciproc și normalitate. Surse diplomatice de la Chișinău susțin că Maia Sandu nu va merge la Moscova atât timp cât nu există acorduri concrete bilaterale ce ar putea fi semnate între Moscova și Chișinău.

În 2020, Sandu a câștigat alegerile prezidențiale din Moldova și a asigurat alegeri parlamentare anticipate în iulie 2021, care au fost câștigate de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), condus anterior de Maia Sandu, mai scrie sursa citată.

Declarațiile Moscovei vin pe fundalul negocierilor purtate de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, care a mers în aceste zile la Sankt Petersburg pentru a negocia prețul la gaze și prelungirea contractului cu Gazprom scandent la finele lunii.

Rusia a amintit recent Chișinăului că are o datorie de 450 de milioane de dolari la Gazprom și că aceasta trebuie de asemenea plătită.

Foto: Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov. Sursa/MAE rus Twitter

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *