Analize

Terorismul în Israel a scăpat de sub control. Ce se poate face? – analiză Jerusalem Post

3 minute necesare pentru a citi articolul

2023 a devenit, după primele opt luni, cel mai sângeros de la cea de-a doua Intifada de acum aproape 20 de ani.

În ultimele săptămâni, oficialii politici și de securitate au prezentat statistici impresionante despre sute sau mii de atacuri teroriste dejucate, arestări, arme ilegale confiscate și fonduri teroriste confiscate.

Prin ele însele, aceste statistici sunt foarte impresionante și, indiferent de situație, ele arată că instituția de securitate lucrează peste program și face tot ce îi stă în putință pentru a proteja Israelul.

Problema este că aceste statistici nu apar în vid; există și altele.

Patru atacuri teroriste au avut loc între miercuri și joi, două dintre ele în zone centrale care nu pot fi catalogate ca fiind limitate la Cisiordania.

Deci, de ce a scăpat teroarea de sub control? Există câteva moduri de a răspunde la această întrebare.

Unii teroriști vor doar să ucidă evrei, dar vârful de teroare și creșterea numărului de atacuri ale lupilor singuratici și a atacurilor comise de unii palestinieni cu permise de muncă – oameni care de obicei nu sunt implicați în acțiuni teroriste – arată că există tensiuni mai mari decât în mod normal.

Să fie din cauză că nu a existat niciun progres diplomatic cu palestinienii de atâta timp? Să fie din cauză că mulți dușmani ai Israelului îl consideră mai slab și mai distras decât de obicei de tensiunile interne legate de revizuirea sistemului judiciar? Pentru că Autoritatea Palestiniană a încetat să mai încerce să țină în frâu în mod activ terorismul?

Este din cauză că guvernul a refuzat cu fermitate să întreprindă o operațiune robustă de tip Operațiunea Scutul Defensiv, ca în 2002? Este adevărat că, la 3-4 iulie, Forțele Armate Israeliene (IDF) au întreprins o operațiune masivă în Jenin, care a îmbunătățit oarecum lucrurile acolo, dar nu a urmat cu operațiuni similare în alte zone cu probleme. Sau pentru că Iranul se apleacă din greu pentru a incita o parte mai mare a populației palestiniene la teroare?

Un amestec al acestor cauze pe termen lung este probabil adevărat. Există, de asemenea, câteva motive pe termen scurt.

Organizațiile teroriste care dețin avanposturi pe teritoriul israelian

Hezbollah a scăpat cu bine de câteva luni de zile cu menținerea unui avanpost pe teritoriul israelian în zona disputată a Muntelui Dov. De asemenea, a încălcat de numeroase ori granița Israelului în moduri de joasă speță, fără a plăti un preț prea mare.

Există relatări conform cărora Hamas ar putea lua în considerare o strategie similară în sud. Pe lângă faptul că este perpetuu angajată în distrugerea Israelului, gruparea teroristă ar putea fi deosebit de supărată în ultima vreme de o reducere a fondurilor sale din Qatar. În 2014, o combinație dintre serviciul de informații intern, Shin Bet, și părți din serviciile de informații ale IDF a avertizat că dacă se permite Hamas să lâncezească „prea mult” din punct de vedere economic ar putea duce la un război neașteptat și inutil – ceea ce s-a și întâmplat.

De atunci, instituția de apărare a fost mai zgomotoasă în ceea ce privește asigurarea că Hamas nu coboară niciodată sub un anumit nivel economic.

Fostul șef al serviciului de informații extern Mossad, Yossi Cohen, la indicațiile premierului Benjamin Netanyahu, ar fi unul dintre autorii principali ai aranjamentului prin care Qatar finanțează Hamas pentru a-l menține pe linia de plutire, fără a-i permite să economisească prea mult pentru noi arme.

Nimeni din instituțiile de apărare nu a vrut să abordeze în mod public situația actuală cu finanțarea Qatarului.

Așadar, Hamas ar putea începe să își construiască propriile corturi în apropierea gardului de frontieră israelian și să reia strategia sa din 2018 de a mărșălui spre gard cu un amestec de palestinieni neînarmați și înarmați.

Nu amenință Israelul într-un mod existențial și, după ce IDF a neutralizat Jihadul Islamic în luna mai, este probabil că Hamas nu caută un război pe scară largă, ci va crea în schimb mai multă instabilitate pentru Israel.

Creșterea terorii din Cisiordania, unde Hamas are posibilitatea de opoziție plauzibilă și unde Israelului îi este greu să pedepsească pe oricine în afară de celula teroristă specifică implicată, este o altă modalitate clară de a presa Israelul să facă unele concesii suplimentare și de a rămâne pe hartă ca lider al „rezistenței”.

Singura veste bună este că, chiar dacă Israelul a refuzat soluții mai mari, a ripostat dur pentru a restabili o aparență de stabilitate atunci când teroarea a depășit anumite limite.

Deci, dacă ultimul val de teroare revine la nivelurile generale îngrozitoare din 2022-2023 și scade de la nivelurile actuale incredibil de îngrozitoare pe cont propriu, IDF și-ar putea continua strategia. Dar dacă teroarea rămâne în acest ritm în următoarele zile și săptămâni, este probabil ca IDF să facă un „Jenin 2” pentru a o ține sub control.

Articol preluat de la: www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.