Analize

Un interviu în care Macron numește Rusia “un adversar”, difuzat într-o secție de votare din Moscova

2 minute necesare pentru a citi articolul

O imagine neașteptată, dar plină de semnificații. În timp ce rușii sunt invitați să se prezinte la urne vineri, 15 martie, pentru alegerile prezidențiale, care ar trebui, fără surpriză, să-i permită lui Vladimir Putin să-și păstreze poziția de om forte al Kremlinului, pe ecranele televizoarelor unei secții de votare din Moscova a apărut chipul lui Emmanuel Macron, scrie BFM TV.

„Inamicul Rusiei lui Putin”

După cum arată imaginile surprinse de agenția Reuters, pe televizorul acestei secții de votare apar extrase din interviul acordat miercuri seara de șeful statului francez, în timpul căruia Emmanuel Macron a numit Rusia „un adversar”. „Nu ducem un război împotriva Rusiei”, a nuanțat el, totuși. Imaginile au defilat pe ecran în timp ce rușii erau prezenți în birou pentru a vota.

 

„Nu este nimic anodin aici, nu e vorba de șeful secției de votare care a spus: ‘Iată, o să dau drumul la televizor ca să mai treacăt timpul’. Nu, în realitate e vorba de un afiș electoral: aveți chipul lui Emmanuel Macron, care este ‘inamicul’ Rusiei lui Putin”, explică Patrick Sauce, editorialist de politică internațională la BFMTV.

Ținta predilectă

De câteva zile, în special de la declarația sa privind o eventuală trimitere de trupe în Ucraina, Emmanuel Macron a devenit bestia neagră a propagandei rusești. Cele mai violente lovituri au venit din partea fostului președinte Dmitri Medvedev, în prezent numărul doi în Consiliul de Securitate al țării. Cândva un liberal deschis către Occident, el a devenit unul dintre cei mai înverșunați adversari ai „celeilalte părți” de când țara sa a invadat Ucraina la 24 februarie 2022.

Mergând până la a amenința voalat siguranța lui Emmanuel Macron dacă acesta s-ar duce la Kiev, Dmitri Medvedev a ironizat și fiecare nouă amânare a acestei vizite, anunțată inițial pentru februarie, apoi înainte de „jumătatea lunii martie”, iar acum în „următoarele săptămâni”.

„Este un laș”, a răbufnit el pe X (fostul Twitter) într-un mesaj cu un ton deosebit de vulgar.

Emmanuel Macron a negat joi seara că vreun considerent legat de securitate ar fi dus la amânarea vizitei sale.

Din partea Kremlinului, limbajul este mult mai îngrijit, dar mesajul este la fel de tranșant, în timp ce rușii se pregătesc să voteze de vineri până duminică pentru a-și alege președintele, alegeri menite să-l reconfirme triumfător pe Vladimir Putin pentru un al cincilea mandat în fruntea țării.Articol preluat de la: www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.