Analize

Un oficial rus îl avertizează pe Putin că „alegerile” în teritoriile ucrainene pe care Rusia le-a anexat ilegal ar putea fi amânate, dacă situația militară se „deteriorează dramatic”

1 minute necesare pentru a citi articolul

Cel mai înalt oficial electoral rus l-a avertizat pe președintele Vladimir Putin că Federația Rusă ar putea fi nevoită să renunțe la planurile de a organiza alegeri în regiunile pe care susține că le-a anexat de la Ucraina în septembrie, în funcție de situația militară de la acea dată, relatează Reuters, citată de The Guardian.

Rusia a pretins în mod unilateral că a anexat Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson anul trecut, după ce a organizat așa-numitele referendumuri, care au fost criticate pe scară largă ca fiind un simulacru. Rusia a preluat Crimeea de la Ucraina în 2014.

În prezent, se preconizează că cele cinci regiuni ar urma să organizeze alegeri regionale și municipale la 10 septembrie, alături de restul Federației Ruse.

Reuters relatează că Ella Panfilova, care prezidează comisia electorală centrală a Rusiei, i-a spus lui Putin: „Deoarece situația este foarte dificilă, se poate întâmpla orice”.

„Dacă apar circumstanțe neprevăzute – în unele zone situația se poate deteriora dramatic – și vedem că există un pericol grav pentru viața și sănătatea locuitorilor, atunci avem dreptul să amânăm aceste alegeri”, a spus ea.

„Vom folosi cu siguranță acest drept dacă există motive serioase pentru aceasta”.

Putin a răspuns: „Am înțeles”.

Panfilova nu a explicat cum a fost posibil ca anul trecut să se desfășoare „referendumurile” în circumstanțe similare și să se afirme că au fost libere și corecte.

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.