Electoratul bulgar este chemat duminică 2 octombrie la urne pentru a alege cei 240 de deputați ai Adunării Naționale, după ce trei scrutine legislative consecutive pe parcursul anului 2021 nu au reușit să producă o majoritate parlamentară stabilă.
Sondajele de opinie plasează în fruntea intențiilor de vot GERB-SDS, alianța conservatoare condusă de fostul prim ministru Bokyo Borisov care a condus Bulgaria în perioada 2009 – 2021, cu scoruri cuprinse între 23 – 28% pe parcursul lunii septembrie.
Pe locul al doilea se situează partidul Continuăm Schimbarea (PP, liberal), condus de fostul premier Kiril Petkov, care a guvernat timp de doar câteva, între noiembrie 2021 și iunie 2022, cu scoruri cuprinse între 16 și 19%.
Sondajele mai dau ca având șanse de a trece pragul electoral de 4% cinci partide: Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți (DPS, minoritatea turcă), Partidul Socialist Bulgar (BSP), Renaștere (ultranaționalist), Bulgaria Democrată (DB, conservator) și Există un Astfel de Popor (ITN, populist).
Singura combinație care ar oferi o majoritate solidă ar fi cea dintre GERB-SDS și PP, dar Petkov a refuzat în trecut să colaboreze cu Borisov, implicat în numeroase scandaluri de corupție pe parcursul lungii perioade în care s-a aflat la guvernare.
Principala temă a campaniei electorale, pe lângă lupta împotriva corupției, a fost aprovizionarea cu energie în pragul iernii, pe fondul opririi de către Rusia a livrărilor de gaze în aprilie 2022. Atitudinea față de Rusia, tradițional favorabilă în Bulgaria, a divizat societatea bulgară și a alimentat popularitatea partidului Renaștere, condus de Kostadin Kostadinov, un sprijinitor ferm al președintelui Vladimir Putin, anti-UE, anti-NATO, rasist și anti-vaccinist.
De altfel, influența Rusiei în rândul clasei politice bulgare este un fapt cunoscut și pare să fi stat la baza moțiunii de cenzură din 22 iunie care a dărâmat guvernul condus de Petkov, un politician pro-occidental cu studii în Statele Unite.
LIVE Ziua 220 de război. Rușii s-au retras din Lyman / 20 de morți, dintre care 10 copii, într-un nou bombardament rusesc asupra unui convoi civil / Circa 5.000 de soldați ruși, încercuiți în Lyman / Turcia respinge anexarea teritoriilor ucrainene
Anul trecut, pe fondul pandemiei de Coronavirus care a afectat grav țara, electoratul a fost chemat de trei ori la urne și nu a reușit să aleagă un guvern stabil. Acum, confruntat cu o criză energetică fără precedent, cu o rată galopantă a inflației și cu un război nu departe de frontierele sale, Bulgaria merge din nou la urne, dar cu puține de șanse de a evita repetarea impasului politic rezultat din scrutinele de anul trecut.