Analize

”Vă puteți imagina ucrainenii de pe front uitându-se la mine și eu comportându-mă ca și cum nu se întâmplă nimic?”

2 minute necesare pentru a citi articolul

Jucătoarea ucraineană de tenis Elina Svitolina a transmis că nu va strânge mâna adversarilor ruși și belaruși din respect pentru soldații care luptă pe front în urma invaziei Moscovei în țara sa de anul trecut, a declarat aceasta vineri, transmite Reuters.

Svitolina, care a ajuns vineri în turul al patrulea la Roland Garros cu o victorie în fața rusoaicei Anna Blinkova, a refuzat să dea mâna cu adversara sa și a fost huiduită de unii dintre fani.

„A început cu guvernul ucrainean care a mers la întâlnirile cu guvernul rus”, a declarat Svitolina.

„Ei (Ucraina) au fost împotriva strângerii de mână pentru că nu împărtășesc aceleași valori, evident, și ceea ce fac rușii în țara noastră”.

„Suntem ucraineni, toți uniți pentru un singur obiectiv, acela de a câștiga acest război. Facem tot ceea ce este necesar”.

Ucraineana de 28 de ani a cerut în repetate rânduri ca toți jucătorii de tenis ruși și belaruși să fie excluși din competițiile internaționale din cauza invaziei din 2022, pe care Moscova o numește „operațiune militară specială”.

„Eu sunt ucraineancă. Îmi apăr țara, fac tot ce este posibil pentru a sprijini bărbații și femeile care se află acum în prima linie de front și care luptă pentru pământul nostru, pentru țara noastră”, a declarat Svitolina.

„Vă puteți imagina bărbatul sau fata din prima linie care se uită la mine și eu mă comport ca și cum nimic nu se întâmplă?”.

Invazia Rusiei în Ucraina a fost susținută de Belarus, care a acționat ca un teren de pregătire pentru trupele și armele rusești.

„Eu îmi reprezint țara. Am o voce și am poziția mea în acest război. Ceea ce fac guvernul și soldații ruși este cu adevărat teribil”, a declarat Svitolina. „Suntem cu toții uniți, ucraineni, și aceasta este poziția noastră”.

O altă jucătoare ucraineană, Marta Kostyuk, care o va înfrunta în turul al patrulea pe rusoaica Daria Kasatkina, a noua favorită, a refuzat să dea mâna cu adversara din Belarus. Detalii, aici. 

Kasatkina, care a părăsit Rusia, a criticat războiul, numindu-l un „coșmar” și înțelegând decizia ucrainienilor de a nu da mâna.

„Îi sunt recunoscătoare Dashei (Kasatkina) pentru că a adoptat această poziție. Este ceea ce aștepți și de la ceilalți. Este foarte curajos din partea ei”, a spus Svitolina.

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *