Analize

VIDEO Femeile din Iran își taie părul, în semn de protest față de moartea lui Mahsa Amini, bătută de poliția morală pentru că nu a purtat vălul islamic

2 minute necesare pentru a citi articolul

Moartea activistei Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, după ce a fost arestată la Teheran pentru că nu purta vălul islamic, a declanșat o mișcare de protest a multor femei iraniene. Tânăra de 22 de ani a murit sâmbătă într-un spital din Teheran, după ce a fost arestată și bătută de poliția morală din capitala iraniană, potrivit BFM TV.

Motivul arestării? O încălcare a codului vestimentar al Republicii Islamice, și anume obligația de a purta un văl care să acopere părul. În Iran, purtarea vălului pe străzile publice este obligatorie pentru femei începând cu vârsta de 7 ani, încă de la revoluția islamică din 1979.

Proteste pe rețelele de socializare

Chiar înainte de anunțul morții lui Mahsa Amini, o puternică mișcare de protest se răspândise în întreaga societate iraniană.

De atunci, pe rețelele de socializare, videoclipurile cu femei iraniene care își taie părul sau își ard vălul s-au înmulțit rapid.

 

„De la vârsta de 7 ani, dacă nu ne acoperim părul, nu vom putea merge la școală sau să ne găsim un loc de muncă. Ne-am săturat de acest regim de apartheid de gen”, a scris activista americano-iraniană Masih Alinejad, pe Twitter.

După începerea protestelor online, autoritățile iraniene au restricționat accesul la internet, potrivit NetBlocks, o organizație care monitorizează fluxurile web din întreaga lume.

La înmormântarea din orașul său natal, Saqqez (în provincia vestică a Kurdistanului iranian), multe dintre femeile prezente și-au dat jos vălul de pe cap.

 

Represiune sângeroasă

Confruntată cu demonstrații în mai multe orașe, poliția iraniană a răspuns cu o reprimare violentă. În total, 36 de protestatari au fost răniți.

Autoritățile iraniene neagă responsabilitatea poliției moralității în moartea lui Mahsa Amini, invocând „problemele cardiace” ale tinerei ca motiv pentru care aceasta a fost transportată la spital după ce a fost arestată. Familia ei neagă acest lucru, spunând că fiica lor nu a avut niciodată probleme de sănătate.

Citește și…Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *