Analize

Vom ieși cu un Fond de Investiții, pe model polonez. Oricare companie va putea să achiziționeze tituluri. În privința IMM-Invest, băncile își pot pierde cotele alocate prin program, dacă se dovedesc ineficiente

2 minute necesare pentru a citi articolul

Premierul Ludovic Orban a informat, luni seara, că este conștient că nu toate companiile private au acces la schema de ajutor acordată prin IMM-Invest, motiv pentru care, în perioada următoare, statul va ieși și cu alte măsuri concrete de sprjin a sectorului economic.

Una dintre propuneri se referă la un fond de investiții, „pe model polonez”, a spus Orban.

„Nu mă refer aici la acea variantă propusă de PSD, care însemna, de fapt, un mecanism de jefuire a companiilor de stat. Noi vom propune o capitalizare asigurată printr-un Fond de stat. Un fond care să permită participarea oricărei persoane private să achiziționeze titluri ale acestui fond, prin bursă. Încă nu ne-am decis în privința domeniului de activitate. Sunt domenii unde avem potențial de dezvoltare, precum IT, Energie, Agricultură. Va trebui să ne decidem  repede și să direcționăm resursele acestui fond pentru a finanța activități din aceste domenii”, a spus premierul, în cadrul unei intervenții la B1Tv.

Dacă băncile înscrise în IMM-Invest îngreunează procedura de împrumut pentru firme, riscă să-și piardă cotele alocate prin program

Pentru că a fost criticat de liderul USR, Dan Barna, pentru maniera în care evoluează programul IMM Invest, premierul Ludovic Orban a afirmat că „efectele favroabile se vor vedea în scurt timp”.

Orban a spus că din perspectva fondului de garantare, aplicația s-a depust online, iar durata de procesare  a fost rapidă. După ce s-au centralizat toate cererile firmelor, s-a revenit la persoanele care mai aveau de completat/clarificat unele date.

„După ce s-au depus toate clarificările, Fondul a trimis dosarele mai departe, la bănci. Acum, desigur, procedura la bănci e puțin mai lungă. Băncile au de procesat mii de cereri. Chiar și după ce banca ia decizia să selecteze o firmă, mai urmează apoi o altă procedură de evaluare, până la aprobarea creditului. Dar, în final, programul în sine va genera efecte favorbaile. Multe companii vor beneficia de aceste împrumuturi. Subvenționarea dobânzii pentru aceste credite era foarte necesară, pentru a crește apetitul băncilor de a împrumuta companiile”, a explicat Orban.

Faptul că bancile se mișcă mai greoi, pentru că respectă anumite procedur, poate fi înțeles, însă dacă ele se dovedesc ineficiente vor avea doar de pierdut, a precizat Orban.

„Să aloci un credit nu e tocmai ușor, trebuie verificate companiile, planuri de afaceri, niște analize de risc, dar vă spun de acum, dacă o bancă procesează  prea greu, sau refuză compania, acea companie are dreptul să opteze pentru o alta bancă. Sunt bănci care sunt dispuse să acorde credite, chiar dacă în prima fază compania a optat pentru o bancă diferită. Și vă mai spun ceva. Există o alocare de cotele către bănci. Dacă o bancă nu alocă credit să își consume cota, există posibilitate de realocare a cotelor. Mai precis, se ia de la o bancă si se dă la o altă bancă, care s-a dovedit mai competentă”, a spus Orban.

 

Sursa Foto:  Facebook (Ludivic Orban)

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *