Anchete

Au fost repatriați alți 365 de români din Italia. Prefectul Constanței anunță că aceștia nu vor mai fi cazați în Mamaia, ci vor merge în județele de domiciliu

2 minute necesare pentru a citi articolul

Au fost repatriați alți 365 de români din Italia, vineri seară, prin intermediul a două curse de tip charter operate de o companie privată. Avioanele au aterizat pe Aeroportul Internațional ”Mihail Kogălniceanu”, din localitatea constănțeană cu același nume.

Românii întorși ieri fac parte din categoria lucrătorilor sezonieri, afectați de restrângerea drastică a activităților economice în care erau angrenați în Italia, precum și a cetățenilor români care se află în Italia în situații deosebite, fără posibilități reale de a continua prezența pe teritoriul Italiei, anunță Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat de presă transmis sâmbătă.

Prefectul Constanței, George Niculescu, a anunțat, vineri seară, că cei 365 sosiți la Mihail Kogălniceanu nu vor mai fi cazați în stațiunea Mamaia, la fel cum s0a întâmplat cu ceilalți sosiți înaintea lor, ci vor fi transportați în județele de domiciliu:

”Astfel, în urma sosirii pe Aeroportul Internațional „Mihail Kogălniceanu” Constanța a celor două avioane din Italia, cu aproximativ 380 de pasageri, aceștia din urmă nu vor mai fi carantinați pe raza județului Constanța. Prefectul județului Constanța s-a asigurat că toate procedurile de maximă securitate sanitară sunt implementate. Pentru românii sosiți cu primul transport, aflați în carantină pe raza județului Constanța, perioada legală de carantinare expiră săptămâna viitoare și vor fi sprijiniți să ajungă, în siguranță, acasă”, a transmis prefectul județului Constanța în comunicatul de vineri.

Niculesc a mai declarat că „obiectivul umanitar a fost îndeplinit, județul Constanța s-a asigurat că românii repatriați sunt consultați, că li se prelevează probe și că stau în condiții bune de carantinare. După acest proces, ei vor putea ajunge în siguranță acasă”.

Primul transport de români repatriați în Constanța a fost efectuat săptămâna trecută, atunci când 300 de oameni au fost carantinați în hoteluri din stațiunea Mamaia. Decizia autorităților a stârnit furia președintelui Consiliului Județean Constanța, Horia Țuțuianu, care a transmis, printr-un mesaj pe Facebook, că sistemul medical din județ nu este pregătit și echipat corespunzător și nu are capacitatea necesară să primească 1500 de români din Italia, deși Constanța este unul dintre cele șapte centre de primire.

Mesajul lui Țuțuianu a amplificat panica în comunitatea de la malul mării și a stârnit un val de revoltă împotriva românilor din diaspora care urmau să fie repatriați:

„Lipsa testelor, a disponibilului de paturi, a echipamentelor necesare într-o situație atât de gravă – conduce la o criză sanitară și umanitară. ESTE UN ACT IRESPONSABIL, FARA PRECEDENT!!! Nu avem suficiente echipamente, medici sau dotări”, este una din declarațiile lui Horia Țuțuianu, președintele CJC, în subordinea căruia se află Spitalul Județean Constanța.

foto: Români repatriați din Italia, carantinați la Hotel Flora din stațiunea Mamaia/ sursa foto: Info Sud-Est

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *