Anchete

Curtea de Apel Bacău a respins acțiunea reclamantului care a cerut eliminarea completă a restricțiilor referitoare la Biserică din ordonanța militară nr 2/ Acesta dorea accesul publicului la slujbele religioase

2 minute necesare pentru a citi articolul

Curtea de Apel Bacău a respins, joi, acțiunea reclamantului care l-a acționat în instanță pe ministrul de interne, Marcel Vela, și i-a cerut sa modifice ordonanța militară nr 2, astfel încât publicul să poată participa la slujbele religioase din biserici. Ordonanța militară nu interzice slujbele, care pot fi transmise în direct sau online, ci dreptul publicului de a asista la ele. Decizia Curții de Apel nu este definitivă, poate fi atacată cu recurs.

  • Solutia pe scurt: Respinge ca inadmisibil capătul de cerere având ca obiect suspendare executare act administrativ. Respinge ca inadmisibilă cererea formulată pe calea ordonanţei preşedinţiale. Respinge ca nefondată cererea având ca obiect anulare act administrativ. Cu drept de a formula recurs în termen de 5 zile de la pronunţare în ceea ce priveşte cererea de ordonanţă preşedinţială, respectiv de la comunicare în ceea ce priveşte cererea de suspendare executare act administrativ. Cu drept de a formula recurs în termen de 15 zile de la comunicare în ceea ce priveşte cererea de anulare act administrativ. Cererea de recurs se depune la Curtea de Apel Bacău. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 09.04.2020. (Sursa: portal.just.ro)

Acțiunea a fost introdusă de un cetățean, Chirilă Gh. Mihai-Silviu, pe 23 martie la Curtea de Apel Bacău, secția de contencios administrativ și fiscal.

Conținutul acțiunii a fost publicat de site-ul mărturisireaortodoxă.ro

Ce solicită reclamatul în acțiunea în justiție:

  • modificarea alin. 2 al art. 2 al Ordonanței militare nr. 1/2020, în sensul eliminării din formularea “Se pot oficia slujbe în lăcașurile de cult de către slujitorii bisericești/religioși, fără accesul publicului, slujbele putând fi transmise în mass-media sau online” a expresiei “de către slujitorii bisericești/religioși, fără accesul publicului, slujbele putând fi transmise în mass-media sau online” (nu am nicio obiecție dacă MAI introduce în locul acestei expresii precizări pertinente legate de norme de prevenție, altele decât împărtășirea cu lingurițe de unică folosință, dezinfectarea icoanelor, restricționarea arbitrară a numărului de credincioși etc.; s-ar putea introduce o recomandare ca cei ce sunt bolnavi sau purtători ai virusului să se abțină de la a participa la slujbe, sub sancțiunea impusă de stat, sau alte precizări care să ajute la prevenția virusului, dar să nu împieteze dreptul credinciosului de a participa la slujbe);
  • modificarea alin. 3, al art. 3 al Ordonanței militare nr. 1/2020, în sensul eliminării din formularea “Se pot oficia acte liturgice/religioase cu caracter privat (botez, cununii, înmormântări), la care pot participa maximum 8 persoane, precum și împărtășirea credincioșilor bolnavi la spital sau la domiciliul acestora” a expresiei “la care pot participa maximum 8 persoane”,

alineate introduse prin art. 9, alin. 1, pct. 1 al Ordonanței militare nr. 2/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19.

Potrivit textului acțiunii publicat integral pe site-ul mărturisireaortodoxă.ro,  ”măsura este disproporționată pentru că România este una dintre cele 4 țări din Europa care au cerut derogare de la CEDO pentru a restrânge drepturile cetățenești, alături de trei țări foste comuniste, iar situația din țară se poate controla prin celelalte măsuri, nefiind nevoie de alungarea oamenilor din biserici într-o perioadă atât de importantă ca Sfintele Paști; este discriminatorie, deoarece este alungată din biserici doar o categorie de membri ai acestora, și aduce atingere libertății de conștiință, întrucât statul încalcă grav autonomia în organizare a cultului, permițându-și să facă reguli liturgice noi”.

 

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *