Anchete

Franța și Republica Moldova vor semna un pact de apărare

2 minute necesare pentru a citi articolul

Republica Moldova și Franța vor semna joi un acord de cooperare în domeniul apărării, pe fondul temerilor din Occident privind încercările Rusiei de a destabiliza fosta republică sovietică, transmite agenția Reuters.

Vecină a Ucrainei, Republica Moldova are doar un buget de apărare redus și are de mult timp relații tensionate cu Moscova, o tensiune care a crescut brusc de la începutul invaziei Ucrainei în februarie 2022, guvernul de la Chișinău susținând puternic Kievul.

Rusia are trupe și forțe de menținere a păcii în Transnistria, o regiune separatistă pro-rusă din Republica Moldova care și-a menținut autonomia timp de trei decenii cu sprijinul Kremlinului.

Președinția franceză a precizat într-o declarație publicată miercuri că președintele Emmanuel Macron și omologul său moldovean Maia Sandu, cu care urmează să se întâlnească joi la Palatul Elysée pentru un dejun de lucru, vor semna acorduri de apărare și o foaie de parcurs pentru cooperarea în domeniul economic.

Potrivit comunicatului de presă, președintele francez va „reitera sprijinul Franței pentru independența, suveranitatea și securitatea Republicii Moldova, în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”.

Cele două țări au încheiat un acord inițial în septembrie, care prevedea formarea personalului militar, un dialog regulat pe probleme de apărare și schimbul de informații.

Scrisoarea de intenție prevedea, de asemenea, că Parisul va sprijini eforturile Chișinăului de a vedea cum ar putea să-și dezvolte capacitățile militare, inclusiv posibila achiziționare de capacități de apărare aeriană similare sistemului francez Mistral.

De asemenea, se așteaptă ca Emmanuel Macron să „confirme determinarea Franței de a continua să însoțească Republica Moldova pe drumul său european, în urma deciziei Consiliului European de a deschide negocierile de aderare”, a precizat Elysée.

În noiembrie anul trecut, Bruxellesul a recomandat deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană (UE) cu Ucraina și Republica Moldova.

Concomitent cu vizita Maiei Sandu, statele occidentale vor avea o teleconferință organizată de Franța pentru a discuta despre consolidarea sprijinului pentru Ucraina, dar și pentru Republica Moldova.

În februarie, oficialii transnistreni au cerut Moscovei să îi protejeze de ceea ce au descris ca fiind presiuni economice din partea guvernului moldovean, un apel pe care guvernul proeuropean de la Chișinău l-a calificat drept propagandă.Articol preluat de la: www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.