Anchete

Mașini periculoase pentru traficul rutier, puse în circulație de o rețea de corupție la Sibiu / 16 inculpați trimiși în judecată, între care un polițist și 5 funcționari RAR

3 minute necesare pentru a citi articolul

Direcția Generală Anticroupție (structura internă a poliției), serviciul Județean Sibiu, anunță, într-un comunicat, că 16 inculpați, între care și un agent de poliție și 5 funcționari RAR, au fost trimiși în judecată pentru săvârșirea unui număr total de 138 de fapte de corupție: luare și dare de mită, trafic de influență și cumpărare de influență.

Potrivit comunicatului, erau puse astfel în circulație vehicule periculoase pentru traficul rutier, care primeau calificativul de trecere a inspecției tehnice, ”existând astfel premisele producerii unor evenimente rutiere grave, de cele mai multe ori soldate cu victime omeneşti”.

Polițiștii DGA suțin că inculpații își luau măsuri de precauție, cum ar fi utilizarea unor coduri sau parole pe care le schimbau periodic pentru a asigura conspirativitatea săvârşirii faptelor şi îngreunarea tragerii la răspundere penală. Procurorul de caz a dispus măsura asiguratorie a sechestrului supra sumelor totale de 34.240 lei şi 7.795 Euro.

Redă mai jos integral comunicatul DGA

”Ca urmare a cercetărilor efectuate de ofiţeri ai Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Sibiu, împreună cu poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Sibiu, la data de 12.05.2020, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu a întocmit rechizitoriul prin care a dispus trimiterea în judecată a unui număr de 16 inculpaţi, din care 13 sub control judiciar, pentru săvârşirea unui număr total de 138 de fapte de corupţie şi complicitate la corupţie (luare de mită, dare de mită, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă).

În fapt, aceste infracţiuni au fost săvârşite de un agent de poliţie din cadrul I.P.J. Mureş, 4 funcţionari publici din cadrul R.A.R. Sibiu (printre care şi şeful reprezentanţei), 1 funcţionar public din cadrul R.A.R. Vâlcea şi persoane civile ce acţionau în calitate de complici ai acestora (în legătură cu activităţi de identificare, omologare şi verificare a stării tehnice a vehiculelor în vederea înmatriculării).

Dosarul a avut un caracter complex, care s-a manifestat prin numărul mare al persoanelor cercetate, modurile de operare folosite de acestea şi măsurile de precauţie luate de inculpaţi (ex.: folosirea unor complici, utilizarea unor coduri sau parole pe care le schimbau periodic) pentru a asigura conspirativitatea săvârşirii faptelor şi îngreunarea tragerii la răspundere penală.

Săvârşirea faptelor de către inculpaţi a condus la acordarea calificativului „bun tehnic” cu ocazia efectuării inspecţiei tehnice, în mod discreţionar, unor vehicule necorespunzătoare tehnic şi a avut drept consecinţă punerea în circulaţie a unor vehicule periculoase pentru traficul rutier, existând astfel premisele producerii unor evenimente rutiere grave, de cele mai multe ori soldate cu victime omeneşti.

De asemenea, s-a reţinut că unele persoane cercetate au susţinut în mod nereal că ar avea influenţă asupra angajaţilor Instituţiei Prefectului Judeţului Sibiu – S.P.C.R.P.C.Î.V. şi că, în schimbul unor sume de bani, ar facilita obţinerea certificatelor de înmatriculare a unor vehicule sau a permiselor de conducere.

Cu ocazia cercetărilor, procurorul de caz a dispus măsura asiguratorie a sechestrului supra sumelor totale de 34.240 lei şi 7.795 Euro.

Reamintim faptul că, la data de 11.09.2019, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, lucrători din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Anchete, serviciile judeţene Alba, Arad, Argeş, Bistriţa Năsăud, Braşov, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Mureş, Sălaj, Sibiu, Vâlcea, Timiş şi I.P.J. Sibiu – SICE, cu sprijinul S.I.A.S. din cadrul I.G.P.R. şi a mai multor structuri subordonate, a I.J.J. Mureş şi Vâlcea au efectuat un număr de 16 percheziţii domiciliare şi au pus în executare un nr. de 20 de mandate de aducere pe raza judeţelor Sibiu, Vâlcea şi Mureş.

De asemenea, în acest dosar au acordat sprijin şi lucrători din cadrul Serviciului Transcrieri Operative, Serviciului Special şi Serviciului Analiza Informaţiilor din cadrul D.G.A. – Structura Centrală, precum şi lucrători din cadrul I.G.P.R. – Direcţiei Operaţiuni Speciale, prin structurile subordonate: Brigada Operaţiuni Speciale Alba Iulia, Serviciul Operaţiuni Speciale Sibiu şi Serviciul Operaţiuni Speciale Vâlcea.”

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *