Anchete

O instituție din subordinea Primăriei Capitalei a primit subvenții publice de un sfert de miliard de lei în ultimii cinci ani / Ce se înâmpla cu proiectul de desființare a opt instituții de cultură, printre care și CREART, pentru optimizarea cheltuielilor

1 minute necesare pentru a citi articolul

Proiectul de desființare a opt instituții de cultură pentru optimizarea cheltuielilor n-a intrat nici săptămâna trecută pe ordinea de zi a Consiliului General al Capitalei (CGMB). Propunerea, întocmită de Direcția Cultură Învățământ Turism din subordinea primarului general, nu este pe placul consilierilor PNL care au cerut mai mult timp de studiu. Cea mai mare și mai costisitoare instituție culturală de pe lista celor propuse spre desființare este CREART, dezvăluie Buletin de București.

CREART este un serviciu public din subordinea Primăriei Municipiului București, care funcționează sub această denumire din 2011. Instituția există încă din 1957, când se numea Centrul de Conservare şi Valorificare a Tradiţiei şi Creaţiei Populare.

După cum scrie chiar pe site-ul oficial al instituției, CREART are „misiunea de a răspunde nevoilor culturale comunitare prin oferirea de produse și servicii culturale diverse: festivaluri naționale și internaționale, concursuri, expoziții, târguri, seminarii, concursuri de educație civică, ateliere de creație cultural-artistică.“

Instituția a primit, în ultimii cinci ani, un sfert de miliard de lei, adică 50 de milioane de euro, subvenție de la Primăria Generală. Banii s-au dus pe contracte cu firme de casă care organizau evenimente culturale.

O bună parte din bani s-au dus și pe salariile conducerii, rămasă în funcție de pe vremea Gabrielei Firea.

În timpul mandatului Gabrielei Firea la Primăria București, subvenția primită de CREART a ajuns la suma record de 80 de milioane de lei, în 2018. Schimbarea din vârful administrației Capitalei a scăzut dramatic infuzia de capital. În 2021 și 2022, bugetul instituției nu a depășit 17,6 milioane de lei pe an, în timp ce, în cei patru ani de mandat ai Gabrielei Firea, instituția a încasat, în total, peste 230 de milioane de lei.

Citește și…

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *