Anchete

Ostentanția nu onorează pe nimeni

2 minute necesare pentru a citi articolul

Arhiepiscopia Tomisului transmite că ”fiecare ierarh are autonomie” după ce presa a semnalat că ÎPS Teodosie a împărtășit mai mulți copii cu aceeași linguriță, la slujba organizată sâmbătă, iar BOR a reacționat dur spunând că ”ostentanția cu care s-a procedat nu onorează pe nimeni”.

Arhiepiscopia Tomisului a transmis, printr-un comunicat de presă, că actul de împărtășire nu este ilegal pentru că nu există nicio lege sau canon care să interzică împărtășania. Totodată, reprezentanții Arhiepiscopiei au mai transmis că fiecare ierarh are autonomie, iar Biserica nu este unitate de alimentație publică, iar împărtășania nu este ”mâncare și băutură firească”:

  • ”1. Actul de împărtășire a pruncilor nu este ilegal pentru că IPS Teodosie nu a încălcat nici o lege sau canon bisericesc, care ar interzice actualmente împărtășania.
  • 2. IPS Teodosie, ca ierarh, a ținut o legătură intensă cu clerul și credincioșii în toată perioada de restricție și a făgăduit expres păstoriților săi că-i va aștepta la comuniunea cu Biserica, care se concretizează mai ales în sfânta împărtășanie, când se va relua accesul credincioșilor. Fiecare ierarh, în eparhia sa, are o anumită autonomie în păstorirea clerului și credincioșilor, prin urmare, având făgăduința dată deja credincioșilor, IPS Teodosie nu a putut să-i rănească sufletește, îndepărtându-i de la Sf. Potir. Aceasta este lucrarea lui Hristos în mijlocul credincioșilor, prin arhiereul care își exercită misiunea încredințată de Biserica lui Hristos.
  • 3. Discuția asupra linguriței a pornit eronat în spațiul public, întrucât Biserica nu este unitate de alimentație publică, ci instituție de cult. Împărtășania nu este mâncare și băutură firească (adică aliment pentru trup) ci este hrana cea mai sfântă pentru viața veșnică, Hristos prezent real, întrând în alcătuirea făpturii noastre, prin care ne îndumnezeim. Prin urmare, este o delimitare categorică între Hristos-Dumnezeu și alimentele firești, iar împărtășania și dăruirea ei credincioșilor este atributul exclusiv al Bisericii”, se arată în comunicatul transmis de Arhiepiscopia Tomisului, după ce purtătorul de cuvânt al BOR a criticat dur gestul ÎPS Teodosie.

La solicitarea News.ro, Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR, a transmis: „Îndrumările bisericeşti ale Patriarhiei Române pentru perioada în care ne aflăm sunt clare, amănunţite şi publice. Fireşte că nu este vorba despre vreun pericol legat de împărtăşirea în sine, dar ostentaţia cu care înţeleg ca s-a procedat, după ce s-au făcut publice aceste îndrumări, nu onorează pe nimeni”.

G4Media a scris, sâmbătă, în exclusivitate, că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis, potrivit unui document consultat de reporteri că, până la 1 iunie, nu se va face împărtășanie în grup, dar credincioșii pot fi împărtășiți individual, pentru că biserica nu acceptă pahar și linguriță de unică folosință.

Vezi video cu împărtășania copiilor din Constanța aici.

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *