Anchete

Top 10 cei mai mari poluatori din România în 2019. Sudul țării, cel mai afectat de poluarea industrială masivă

1 minute necesare pentru a citi articolul

Topul celor mai mai mari zece poluatori industriali din România în 2019, realizat de think-tank-ul Bankwatch pe baza datelor Comisiei Europene, arată că locurile fruntașe sunt ocupate de termocentralele pe lignit administrate de Complexul Energetic Oltenia: Rovinari (1), Turceni (3), Ișalnița (4) și Craiova II (6).

Primele două se situează în județul Gorj, iar ultimele două în Dolj, în vecinătatea Craiovei. Împreună acestea au emisii de 11.011 kt CO2 în 2019, o cifră imensă în contextul în care producția de energie electrică tuturor a termocentralelor pe cărbune (nu doar cele deținute de CEO) este de 12.119 GWh de energie produsă, sau 21,6% din totalul producției naționale, transmite Bankwatch.

Datele arată o concentrare semnificativă a marilor poluatori în zona de sud a României.

Top 10 poluatori din România în 2019 arată astfel: Complexul Energetic Rovinari, Complexul Siderurgi Galați, Complexul Energetic Turceni, Termocentrala Ișalnița, Azomureș, Termocentrala Craiova II, Centrala Electrică Brazi, Rafinăria Petrobrazi, Ciment Aleșd și Ciment Câmpulung.

Lipsa de perspectivă a autorităților române face ca viitorul energetic al țării să arate mult mai poluant și mai puțin sustenabil decât ar putea fi, arată studiul Bankwatch. Emisiile de CO2 ale termocentralelor pe cărbune au înregistrat mici scăderi în 2019 față de 2018, insuficiente însă pentru a ne putea îndeplini obiectivele climatice. În plus, absența unor acțiuni concrete pentru scăderea planificată cu 43,9% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030 față de 2005 face ca această țintă să fie nerealizabilă. Emisiile estimate din arderea cărbunelui în 2030 sunt comparative cu cele de astăzi și nu există un plan pentru eliminarea combustibilului din mixul energetic.

În ceea ce privește clasamentul din UE, cărbunele ocupă 9 din primele 10 poziții, șase fiind ocupate doar de termocentrale din Germania. Deși această țară se consideră un lider european în domeniul climei, data stabilită pentru închiderea unităților pe cărbune din Germania – 2038 – este târzie prin raportare la obiectivul de menținere a creșterii temperaturii globale sub pragul de 1,5 grade, scrie sursa citată. Alte două locuri sunt ocupate de termocentrale din Polonia, singura țară care s-a opus obiectivului de neutralitate climatică în 2050.

Foto: Pixabay.com

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *