Anchete

Traficul de droguri în vremea coronavirusului. Detalii exclusive despre cum sunt ocolite restricțiile impuse de autorități

1 minute necesare pentru a citi articolul

În ciuda crizei din sănătate și a numeroaselor măsuri restrictive de deplasare impuse de autorități, traficanții de droguri caută metode să se adapteze la noile condiții. G4Media.ro a stat de vorbă cu un expert antidrog care a explicat noile ”obiceiuri” ale ”escobarilor” de România.

”Prima modificare apărută este creșterea prețurilor la principalele droguri consumate în țară, unele dintre ele aproape s-au dublat. În cazul cocainei, dacă un gram costa până acum 100 de euro, acum a crescut la 150 de euro, iar en-gros, un kilogram nu mai costă 45 de mii de euro, ci 75 de mii de euro. Un gram de heroină, care costa 50 de euro, acum e 100 de euro, aproape cât cocaina, iar un kilogram a ajuns 45 de mii de euro, în timp ce până acum acum costa 20 de mii de euro. Și comprimatele de exctasy sunt mai scumpe, de la 50 de lei prețul a crescut la 70 de lei”, spune expertul antidrog, care a dorit să își păstreze anonimatul.

Cum ajunge marfa în țară?

Țările de proveniență nu s-au schimbat, fiind în principal din zona Americii Latine, Afganistan ori Spania, însă piața a avut de suferit după impunerea măsurilor de izolare sau carantinare, mai ales pentru că au renunțat la a mai cumpăra consumatorii care nu aveau un stadiu foarte mare de dependență. Drogurile sunt trimise prin coletărie, ascunse printre dulciuri sau haine, conform aceleiași surse.

”Sunt două tipuri de tranzacții. Prima dintre ele este cea în care dependenții de droguri fac comandă, iar produsele le sunt aduse în locuință sau în apropierea ei, iar pentru a justifica ieșirea din casă completeaza declarațiile pe proprie răspundere și bifează ca motive plimbarea animalului de companie sau aprovizionarea cu alimente de strictă necesitate. La rândul lor, traficanții justifică deplasarea invocând motivul îngrijirii unor rude vârstnice. Sau consumatorii se duc la domiciliul traficanților. Metoda este valabilă mai ales în cazul tranzacțiilor de cocaină, În cazul altor droguri, extasy sau cannabis, se organizeaza reuniuni restrânse” a mai explicat expertul antidrog pentru G4Media.ro.

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *