Anchete

Transelectrica, companie de stat cu venituri de 6 miliarde de lei, prinsă în conflictul PSD-PNL pentru șefia secretariatului general al guvernului. Firma e condusă acum de un buzoian necunoscut în domeniul energiei

2 minute necesare pentru a citi articolul

Conflictul politic declanșat de PSD prin refuzul numirii lui Mircea Abrudean ca secretar general al guvernului ar putea avea consecințe asupra conducerii Transelectrica, una dintre cele mai mari companii de stat, cu o cifra de afaceri de 6,3 miliarde lei anul trecut. Compania, controlată de acționarul majoritar Secratariatul General al Guvernului (SGG), e condusă acum de un director interimar din fieful premierului Marcel Ciolacu, cu zero expertiză la vârf în energie.

Transelectrica este monopolul de stat în domeniul transportului energiei electrice. Este o companie de importanță strategică. Principalul acționar este SGG, cu 58%, urmat de Pavăl Holding (compania fraților Pavăl care au fondat Dedeman) și fondul de pensii NN.

Directoratul Transelectrica trebuie numit până vineri 23 iunie, când expiră mandatele actualilor directori. Componența directoratului e stabilită de Consiliul de Supraveghere, al cărui mandat expira miercuri, 21 iunie. Iar numele membrilor Consiliului de Supraveghere sunt stabilite de Secretariatul General al Guvernului, condus interimar acum de Adrian Țuțuianu (PSD).

Potrivit informațiilor G4Media, mandatele membrilor Consiliului de Supraveghere au fost prelungite în acest week-end, așa că urmează numirea noilor membri ai directoratului companiei.

Postul de director general al Transelectrica este ocupat acum, interimar, de Ștefăniţă Munteanu, un consilier județean PSD din Buzău.

El a fost desemnat director general pentru două luni în aprilie, după cum a scris G4Media la acel moment.

Munteanu este însă un necunoscut în domeniul energiei. El a ocupat poziții în eșalonul trei în companii energetice. ”Nu este cunoscut ca manager de top în domeniu la acest nivel”, au declarat pentru G4Media mai multe surse din piața energiei.

Munteanu a fost ales consilier județean pe listele PSD Buzău, fieful lui Marcel Ciolacu, actualul președinte al PSD.

El a fost numit director general Transelectrica începând cu 24 aprilie până în 24 iunie, potrivit site-ului oficial. I-a luat locul lui Gabriel Andronache, proaspăt ales vicepreședinte al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Transelectrica, monopolul transportului de electricitate, este una dintre cele mai mari și mai importante companii din România. Potrivit Economedia, Transelectrica a realizat în 2022 un profit de 530 milioane lei, de 1.000 de ori mai mare decât în anul precedent. Tot în 2022, veniturile companiei au fost de 6,3 miliarde lei.

CV-ul lui Ştefăniţă Munteanu arată că acesta nu a ocupat niciodată un post similar într-o companie atât de complexă, iar experiența lui în general în domeniul energetic este limitată.

Buzoian de origine, el are doar o diplomă de licență ca economist la Universitatea Româno-Americană. Până la numirea ca șef al Transelectrica, el a lucrat din 2019 la filiala din Buzău a unei alte firme cu capital de stat, Electrica Furnizare S.A, potrivit declarației de avere și CV-ului oficial.

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.