Anchete

”Un model de demnitate și moralitate creștină”

2 minute necesare pentru a citi articolul

Legionarul Petru Codrea a fost premiat de primărie în Sighetul Marmației, orașul natal al lui Elie Wiesel, torturat de naziști, anunță Institutul Național pentru Studierea Holocaustului în România ”Elie Wiesel”.

Evenimentul a avut loc cu o zi înainte de redeschiderea casei memoriale ale lui Elie Wiesel, despre care G4Media a scris aici. 

Institutul Elie Wiesel cere primăriei să retragă titlul de cetățean de onoare acordat lui Petru Codrea, în timp ce primăria îl numește pe legionar ”un model de demnitate și moralitate creștină”:

  • ”În orașul natal al lui Elie Wiesel, Sighetul Marmației, autoritățile locale s-au ȋnscris ȋn competiția memoriilor cinstind, deopotrivă, simboluri ale victimelor Holocaustului și reprezentanți ai extremismului legionar. Cu doar o zi ȋnainte de redeschiderea casei memoriale “Elie Wiesel” și a ceremoniei de comemorare de la Monumentul Holocaustului din Sighet, Primăria a acordat titlul de cetățean de onoare lui Petru Codrea. Acesta este ultimul supraviețuitor al grupului membrilor Frățiilor de Cruce (organizația de tineret a Mișcării Legionare) din Sighet. Petru Codrea este considerat de către primarul orașului Sighet “un veritabil model de demnitate și moralitate creștină”, deși Petru Codrea evocă și astăzi, nostalgic, trecutul său legionar sau momentul jurămȃntului legionar. Solicităm autorităților locale să iasă din inadecvare și să retragă titlul de cetățean de onoare recent acordat”, este mesajul publicat de institut.

Context

Născut la 28 septembrie 1928 la Sighet, Elie Wiesel a fost deportat împreună cu familia sa în mai 1944 la Auschwitz după ocuparea Ungariei (care anexase în 1940 nordul Transilvaniei în care se afla și orașul Sighet) pe 15 martie 1944 de Germania nazistă, cu sprijinul autorităților maghiare. Imediat după sosirea în lagăr, mama și sora sa mai mică au fost ucise în camerele de gazare, în timp ce Elie și tatăl său au fost selecționați pentru muncă forțată. În urma avansului Armatei Roșii înspre vest, naziștii au evacuat deținuții supraviețuitori de la Auschwitz spre lagărul de la Buchenwald, unde Elie a fost eliberat de Armata Statelor Unite.

După război, Wiesel a trăit la Paris până în 1955, când a emigrat în Statele Unite. El a scris 57 de cărți pe tema Holocaustului, iar în 1986 a primit Premiul Nobel pentru Pace.

În 2003 – 2004 el a fost numit președinte al Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului din România, în ființată de președintele României la acea vreme, Ion Iliescu. Comisia a publicat în 2004 Raportul Final, în care este atribuită statului român din perioada 1940 – 1944 responsabilitatea morții a 280 – 380 de mii de evrei și 11 mii de romi.

Citește și…

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *