Procurorii DNA Constanța scriu în referatul de arestare depus sâmbătă, la Tribunalul Constanța, că Dragoș Adrian Iorga, directorul din Ministerul Fondurilor Europene reținut vineri seară pentru 24 de ore, lua șpaga lunară de la cele două angajate direct de pe cardurile personale ale acestora.
Procurorii susțin că inculpatul i-ar fi lăsat de înțeles uneia dintre martorele denunțătoare că ar fi acceptat și favoruri sexuale, în lipsa banilor. Iorga ar fi cerut șpagă în continuare chiar și după ce tatăl uneia dintre fete a decedat, dar și după ce cealaltă i-a spus că s-a îmbolnăvit și nu mai are bani. Judecătorii au admis cererea DNA de arest la domiciliu, cu care și avocații inculpatului au fost de acord, conform surselor G4Media.
Dragoș Adrian Iorga avea, conform declarației de avere din 2015, patru apartamente, o casă de locuit, un spațiu comercial, două terenuri intravilane, bijuterii și ceasuri de peste 13.000 de euro și și-a trecut în declarația de avere că ar fi împrumutat trei persoane fizice cu aproape 66.000 de euro, deși avea un salariu de aproximativ 6000 de lei pe lună și un credit de aproape 50.000 de euro, scadent în 2036. În declarația de avere din 2023 nu sunt diferențe considerabile cu excepția împrumuturilor care nu mai apar și a venitului lunar care s-a dublat.
”A fost șocată de abordarea directă/ I-a precizat (…) dacă se îndrăgostește de el, vor mai discuta”
În referatul consultat de G4Media, procurorii susțin că Dragoș Adrian Iorga, în calitate de director al Organismului intermediar regional pentru Programe europene capital uman – Regiunea Bucureşti – Ilfov, scotea lunar de pe cardurile celor două fete, de 25 și 26 de ani, câte 1500 de lei, ca ”răsplată” pentru că le-ar fi aranjat concursurile de angajare. Iorga le-ar fi dat subiectele și răspunsurile aferente în scris, iar cele două tinere au fost angajate începând cu 15 martie 2021. Una dintre ele i-ar fi dat cardul de studentă, pe care fata nu îl mai folosea.
- ”(…) După câteva zile de la încasarea primului salariu, mai exact pe 10.04.2021, a fost sunată de la registratură, comunicându-i-se că este chemată de directorul Dragoș Iorga. S-a prezentat la acesta în birou și au purtat o discuție de complezență. Deoarece martora denunțătoare anticipase un asemenea moment, i-a înmânat un card deschis la Banca BRD, pe care îl avea din perioada studenției și i-a spus că poate să rămână la el. I-a comunicat PIN-ul, pe care l-a notat pe un post it din hârtie și l-a lipit de card. Nu a fost nevoie de explicații suplimentare, acesta înțelegând că este vorba de cardul pe care ar fi urmat să-i vireze lunar suma de 1500 lei convenită. Martora denunțătoare a efectuat viramente cu suma solicitată timp de aproape un an de zile și, pentru că erau comisioane prea mari, a ales să deschidă un cont la Banca Transilvania și să-i remită cardul aferent lui Iorga Dragoș, special pentru acest scop. După ce a obținut cardul de la Banca Transilvania, a inițiat o discuție cu Dragoș Iorga, ocazie cu care i-a spus că poate bloca cardul inițial, înmânându-i noul card, pe care îl are și în prezent în posesie și pe care martora a făcut viramente lunare regulate (…)”, se arată în referatul DNA.
Ambele angajate l-au denunțat pe Dragoș Iorga și au povestit procurorilor cum și unde ar fi avut loc discuțiile despre presupusa șpagă, cum ar fi negociat sumele de bani și cum s-ar fi desfășurat examenul aranjat.
Conform referatului, înainte cu o săptămână de concursul de angajare din ianuarie 2021, fetele s-au întâlnit separat cu Dragoș Iorga în Restaurantul Legere din Piața Rosetti, în apropierea instituției unde urmau să lucreze împreună. Una dintre fete a fost șocată de abordarea directă a lui Iorga care i-a spus că dacă se îndrăgostește de el vor mai discuta despre valoarea mitei, spun procurorii:
- ”(…) Își amintește că Iorga Dragoș i-a prezentat o coală format A4, pe care scria : 5500 salariu net, 4000 lei în contul tău, 1500 în alt cont, durată contract 30.11.2023, scris de tipar la calculator. A fost șocată de abordarea directă, dar Iorga i-a precizat că nu e cazul să gândească la alte aspecte deoarece este vorba despre business, iar dacă se îndrăgostește de el, vor mai discuta. După ce a citit ce era scris pe foaie, a întrebat dacă suma este negociabilă, iar acesta i-a spus că ar trebui să fie mulțumită. I-ar fi spus: ”Uită-te în ochii mei albaștri că nu va ști nimeni de situația asta (…)”.
Fata a fost de acord, a primit subiectele și răspunsurile și a plecat din restaurant pentru că urma să vină prietena ei care urma să treacă prin aceeași ”procedură”, se mai arată în referatul de arestare. Examenul s-a desfășurat oral, iar întrebările adresate de către comisia de examinare au fost exact aceleași pe care Dragoș Iorga i le furnizase, spun procurorii:
- ”Din comisia de examinare a făcut parte Dragoș Iorga și încă trei doamne, printre care și șefa Departamentului Financiar, Adriana Necula. Dragoș Iorga a fost singurul care a vorbit și adresat întrebări. Concursul a fost organizat în sediul Organismul Intermediar Regional București Ilfov, care se află în clădirea Bursei de Valori București, etajele 7-11. Concursul a fost organizat la etajul 11 unde se află și registratură, fiind înregistrat audio”, a declarat una dintre denunțătoare la DNA.
Ambele fete au fost admise și au primit primul salariu în 10 aprilie 2021, dar nu știau cum să procedeze mai departe: ”Păi tu ce crezi?! Lasă-mi cardul că ți-l aduc mâine!”, i-ar fi zis Iorga uneia dintre ele:
- ”Nu știa exact cum să procedeze cu banii pe care trebuia să îi remită lui Iorga, dar până la urmă l-a întrebat dacă dorește procentaj și pentru acea jumătate de lună. Acesta i-ar fi răspuns: Păi tu ce crezi?! Lasă-mi cardul că ți-l aduc mâine! I-a lăsat cardul de Revolut, a retras suma de 700 de lei și i l-a restituit la scurt timp. A procedat în acest mod timp de trei luni, apoi i-a dat cardul personal de salariu de la ING BANK. După încasarea salariilor, pe data de 10 ale lunii, martora era sunată pe telefonul fix de câte o colegă de la registratură care îi spunea că domnul Iorga dorește să o vadă la acesta în birou. Se prezenta la acesta, îi lăsa cardul, iar după ce retrăgea sume în cuantum de 1500 lei, i-l restituia.
Inculpatul ar fi cerut șpaga și după moartea tatălui uneia dintre angajate: ”(…) lăsând-o să înțeleagă că ar accepta favoruri sexuale din partea ei”
Una dintre martore le-a declarat procurorilor că Iorga i-ar fi lăsat de înțeles că acceptă inclusiv favoruri sexuale dacă nu mai poate plăti șpaga lunară. Acest lucru s-a întâmplat în momentul în care fata i-ar fi spus că nu mai dispune de bani suficienți pentru că tatăl i s-a îmbolnăvit și, ulterior, a și decedat:
- ”Martora i-a precizat că nu mai poate să îi remită suma de bani aferentă acelei luni deoarece tatăl ei este bolnav grav. A început să plângă și să îi explice situația iar acesta i-a spus că nu este nicio problemă dar că va trebui să îi remită cu altă ocazie. Martora nu i-a remis cardul nici în luna iulie, nici în luna august. În luna august i-a trimis un mesaj pe aplicația WhatsApp, și i-a cerut o întrevedere. Martora denunțătoare i-a precizat că se află în spital cu tatăl ei, iar la o săptămână acesta a decedat. După decesul tatălui, Dragoș Iorga a contactat-o pe martoră pe data de 10 octombrie, în ziua salariului, pentru a-i cere cardul. I-a trimis mesaj cu textul: Hello! Ce faci? Când crezi că putem să ne vedem? S-au întâlnit la un restaurant din zonă, Sardin, bd. Mircea Vodă. Cu acea ocazie i-a reproșat că martora îi este datoare vândută. Aceasta i-a precizat că nu are toată suma iar acesta i-a spus să se gândească la o soluție, lăsând-o să înțeleagă că ar accepta favoruri sexuale din partea ei. Pe data de 10 octombrie i-a înmânat un card ING Bank, altul decât cel de salariu, care se află și în prezent asupra acestuia. Martora îi transfera lunar din contul de salariu pe acest card, a cărui titulară este, suma de 1500 lei, pentru ca Iorga Dragoș să-i poată retrage. A efectuat plăți în acest cont până în luna mai a anului 2023, când a decis să nu mai facă acest lucru”;
- ”Cu ocazia unei întârzieri de patru zile, în luna noiembrie a anului 2022, acesta i-a trimis un mesaj pe WhatsApp cu textul: Hello! Suntem și noi un pic serioși? Eu mâine plec în Portugalia și mă întorc sâmbătă! Ne vedem, cum ziceai? Acest mesaj era de fapt o atenționare cu privire la faptul că nu îi transferase cei 1500 lei. Răspunsul martorei a fost: Bună seara! În seara asta puteți rezolva și fără mine, sunt acolo!, făcând referire la transfer. Un alt exemplu de mesaj cu privire la transferuri, este cel expediat de martoră pe data de 13 decembrie a anului 2023: Sunt tot acolo ca luna trecută!”, se mai arată în referatul de arestare întocmit de DNA Constanța.
Iorga le-ar fi lăsat de înțeles celor două martore denunțătoare că le poate ajuta inclusiv cu stagii de practică în Senatul României:
”(…) Timp de jumătate de oră au discutat în trei despre dorința martorei de a face practică la Senatul României. Ulterior, după trei zile, martora s-a întâlnit doar cu Iorga care a întrebat-o de ce vrea să facă această practică, precizându-i totodată că el se opune. I-a dat de înțeles că totul depinde de el și că, dacă vrea să obțină ceva, trebuie să se apropie mai mult de el”, scriu procurorii.
DNA susține că în 16 iunie ar fi fost efectuată ultima retragere a banilor virați de una din martore care i-ar fi spus că se află într-o situație financiară dificilă, că are probleme de sănătate:
- ”(…) dar Iorga Dragoș a precizat că nu-l interesează și că ar trebui să întrețină relații sexuale cu cine trebuie pentru a face rost de bani”, se mai arată în referatul procurorilor Anticorupție.
Ce avere are fostul director MIPE acuzat că lua șpagă din salarii
Conform declarației de avere din 2015 consultate de G4Media, Dragoș Adrian Iorga avea două terenuri intravilane în Călărași și Prahova, patru apartamente și un spațiu comercial în București și o casă de locuit în comuna Plătărești (Călărași), un Ford Mondeo și bijuterii și ceasuri de peste 13.000 de euro. În conturi avea aproape 20.000 de lei.
Iorga susține în declarația de avere că ar fi împrumutat trei persoane fizice cu aproape 66.000 de euro, fostul director MIPE având un salariu de aproximativ 6000 de lei pe lună și un credit de aproape 50.000 de euro, scadent în 2036.
În declarația de avere din 17 mai 2023, Iorga nu mai apare cu bani împrumutați la terți, are doar trei apartamente, o casă de locuit, două terenuri intravilane și un spațiu comercial.
Nu mai are mașină pe numele lui, are bijuterii și ceasuri de 11.000 de euro, 4 conturi bancare și depozite deschise în 2022 și 2023 (aprox. 3500 de euro în total) și alte două depozite deschise tot în 2022 de fonduri de investiții.
Are acțiuni de 45.100 lei la Euromat Group SRL, un credit deschis în 2021, scadent în 2026 (12.610 lei) și două salarii însumând în medie aproximativ 12.000 de lei lunar de la MIPE și Organismului intermediar regional pentru Programe europene capital uman – Regiunea Bucureşti – Ilfov.
Context
Procurorii DNA Constanța au făcut percheziții, vineri dimineață, acasă la Dragoș Iorga, care a devenit ulterior directorul Autorității de Management pentru Programul Sănătate (Direcția Generală Program Operațional Sănătate). În timpul perchezițiilor, procurorii susțin că au găsit 174.600 lei, 10.000 de dolari și 11.000 euro și l-au reținut 24 de ore pe directorul MIPE.
Sâmbătă, Iorga a fost plasat în arest la domiciliu, conform solicitării procurorilor Anticorupție care îl acuză de luare de mită, în formă continuată, și folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în formă continuată.
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a transmis, într-un comunicat de presă de vineri, că “angajatul ministerului vizat de ancheta procurorilor DNA a fost schimbat din funcție”, fără a precizat despre cine este vorba:
- “Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene are o politică de toleranță zero față de fapte de corupție. În măsura în care organele de cercetare penală ne vor solicita colaborarea în bunul mers al anchetei, avem toată deschiderea și le vom pune la dispoziție toate documentele care ne vor fi solicitate. Așteptăm mai multe informații oficiale ca să putem dispune măsuri imediate de izolare a situației și de înlăturare a oricărui risc de vulnerabilizare în continuarea activității”, a transmis MIPE.
Articol preluat de la: www.g4media.ro