Articole

100.000 de măști FFP 2 și 3 au fost aduse în țară cu un avion militar/ Premierul Orban a estimat că alte 2,5 milioane vor ajunge în următoarele șapte zile

2 minute necesare pentru a citi articolul

O aeronavă C-27 J Spartan a aviației militară a adus din Turcia, în cursul acestei seri 100.000 de măști de protecție de tip FFP 2 și 3. Premierul Ludovic Orban a estimat, într-o intervenție la Digi24, că în următoarea săptămână vor sosi mai multe transporturi care, în total, vor aduce peste 2,5 milioane de măști.

”Măștile de protecție au fost achiziționate de statul român prin Oficiul Național de Achiziții Centralizate și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în cadrul eforturilor de combatere a efectelor pandemiei de COVID-19. Distribuirea echipamentelor de protecție va fi realizată cu mijloace de transport aflate în dotarea IGSU, iar cu sprijinul inspectoratelor județene pentru situații de urgență, echipamentele vor fi alocate, în funcție de nevoi, personalului medical din țară și echipajelor operative care acționează în teren”, a precizat Ministerul Apărării Naționale în comunicatul prin care a anunțat sosirea aeronavei din Turcia.

Potrivit calendarului anunțat de Ludovic Orban, alte 200.000 de măști vor ajunge vineri, iar în zilele următoare vor veni încă 500.000. Însă cel mai consistent transport, din China ar trebui să sosească din pe 9 aprilie, fiind vorba de 2 milioane de măști FFP 2, prima tranșă a unui contract de 12 milioane.

Șeful Guvernului a estimat că, din 15 aprilie, se vor produce și în România măștile FFP 2 și 3, iar producerea de măști chirurgicale a început deja.

”În funcție de capacitățile de producție care se dezvoltă, vor fi și la dispoziția cetățenilor români, cel puțin măștile chirurgicale produse îmn România vor fi disponibile. Prioritatea 0 este protecția perosnalului din spitale și din ambulanțe, toți cei care sunt în prima linie a bătăliei: jandarmi, polițiști, lucrătorii din vămi”, a spus Ludovic Orban.

El a precizat că sincopele de aprovizionare cu echipamente de protecție au fost provocate de interdicțiile la export impuse de țări ca Turcia sau Germania sau de decizii administrative ale autorităților din China care au hotărât recertificarea companiilor producătoare de echipament medical.

”Am intervenit pe linie politico-diplomatică (…) S-au deblocat cantitățimari, dar au apărut întârzieri la livrare. Va fi extrem de dificil să estimăm că vor fi respectate termenele”, a conchis premierul.

Foto: Aeronava Spartan la întoarcerea din Turcia/ Facebook – MApN

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *